A tanfelügyelőség és a piskolti iskola vezetőségének állásfoglalása az iskola udvarán, egy felnőtt férfi által megvert diák ügyében

HomeHirek Magyarul

A tanfelügyelőség és a piskolti iskola vezetőségének állásfoglalása az iskola udvarán, egy felnőtt férfi által megvert diák ügyében

Kirívóan súlyos incidens történt január 11-én, szerdán a Piskolti Általános Iskolában, azaz annak udvarán: egy ötödikes diák apja megvert egy hetedik

Hogyan tesznek szert a szatmári egyetemisták egy kis plusz pénzre az UNTOLD fesztivál ideje alatt?
Nyolc napon át, 15 helyszínen a Partiumi Magyar Napok
Az ország legdrágább pálinkája, 2000 euró egy liter — de mi a titka?!
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Kirívóan súlyos incidens történt január 11-én, szerdán a Piskolti Általános Iskolában, azaz annak udvarán: egy ötödikes diák apja megvert egy hetedik osztályos diákot, akivel a fia összetűzésbe keveredett.

Minden a kiskamaszok közötti civakodásból indult ki, a két fiú pár nappal azelőtt kapott össze – az ötödikes diákot eléggé kötekedőnek ismerik tanárai, aki szívesen akaszkodik össze a tőle nagyobb diákokkal.

„Az egyik ötödik, a másik hetedik osztályba jár, mindketten roma származásúak, a kisebbik pedig szívesen kötekedik a tőle nagyobb diákokkal, beleszól beszélgetéseikbe, csúfolódik velük. Valószínűleg a nagyobbik, hetedikes diák nem tűrte szó nélkül a kötekedést, lehet nem is lökdöste, az apa pedig meg akarta „védeni” gyermekét. „ –  mondja Erdei Liana iskolaigazgató.

Szerdán, január 11-én délben az ötödikes kiskamaszt az iskola előtt várta apja – s egyúttal meg is „bosszulta” gyermekén esett sértést: ököllel arcon ütötte a hetedikes diákot, s amikor az az ütés erejétől a földre zuhant, jó nagyot rúgott belé.

„Az iskola értesített bennünket az esetről. A szerdai tanítási nap végén egy szülő bántalmazott egy diákot. Két roma család közötti torzsalkodásról van szó, a férfi kihasználva a tanítás végi sokadalmat a kijáratnál, megütötte a diákot. A rendőrség nyomozást folytat az ügyben.” – ismeri el Călin Durla főtanfelügyelő.

„Különböző osztályokba járó gyermekekről van szó, még nem tudjuk pontosan, hogy az iskola udvarán történt-e a bántalmazás. A tanítás végén, 12 órakor történt, ekkor nyitjuk ki a kapukat, ekkor jönnek ki a kicsik, és úgy mondják, akkor történt, de a szolgálatos tanárok nem vettek észre semmit. A tanintézmény nincs bekamerázva, így  nem állíthatjuk 1oo %-osan, hogy a bántalmazás az iskola udvarán történt. Azt csak a megvert diák mondja. A többi gyermek nem látta.” – magyarázza Erdei Liana igazgatónő.

Az iskolában csak pénteken szereztek tudomást az esetről, amikor a bántalmazott diák szüleivel érkezett és megmutatták az orvosi látleletet ésa verekedős szülő elleni feljelentést. Az eset nyomán hivatalosan is javasolták a tanintézménynek, hogy szereltessenek fel videokamerákat az iskolaudvarra.

„Van, természetesen van szolgálatos tanár, de valószínűleg egy kevésbé szem előtt lévő helyet választott a szülő. S legyen bármilyen jó pedagógus is a szolgálatot teljesítő tanár, egy ember nem tudja felügyelni az egész iskolaudvart. Aki rosszat akar csinálni, az úgyis megtalálja a módját. Felszólítottam az iskola vezetőségét, hogy beszéljék meg az önkormányzattal és mielőbb szereltessenek fel videokamerákat az iskolaudvar jobb felügyelete érdekében.” – mondja a főtanfelügyelő.

Az iskola igazgatónője szerint nem volt súlyos a bántalmazás: „ Én is láttam az orvosi látleletet, de semmi súlyos sérülés nem történt, nem igényelt sem kórházi kezelést, sem otthoni ápolást a diák. Egyébként most is órán van. Valószínűleg megijedt, hogy egy idegen felnőtt bántalmazta.” – jelenti ki Erdei Liana.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!