Hajléktalanok mennyországa: 9 ember 2 szobában, vödörnyi fürdőszobával

HomeHirek Magyarul

Hajléktalanok mennyországa: 9 ember 2 szobában, vödörnyi fürdőszobával

Mikor a hajléktalanokra gondolsz, azokra, akiknek nincs tető a fejük fölött, lelki szemeid előtt megjelennek az amerikai filmekben oly sokszor látott

A Stea Kert továbbra is árusítja a bio zöldségeket, ezentúl kicsi kétszemélyes kiszerelésben is
Vonat elé vettette magát egy férfi Aranyomeggyesen
Szeretnél egy jó állami munkahelyet? Megyénkben 16 betöltetlen állás van az állami szektorban.
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Mikor a hajléktalanokra gondolsz, azokra, akiknek nincs tető a fejük fölött, lelki szemeid előtt megjelennek az amerikai filmekben oly sokszor látott képek: a New York–i Central Parkban padokon vagy híd alatt összekucorodott alakok, újságpapírral betakarózva
Ám azoknak sincs sokkal több tető a fejük fölött, akik hatodmagukkal egy alig 20 négyzetméteres szobában tengetik mindennapjaikat. Körbejártam azokat a helyeket, ahol Szatmár jövendő nemzedéke épp most nő fel — mert ezeken a nyomorúságos tanyákon a gyermeklétszám nagyobb, mint bárhol máshol a városban.
A Szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálat kérésére — segítségnyújtásként ezeknek a családoknak — beléptem a „hajléktalanok mennyországába”. Azért nevezem így, mert azoknak, akik az utcán tengetik életüket és ténylegesen nincs tető a fejük fölött, valóban mennyország lenne — viszont azokat sem lehet lakással rendelkezőknek nevezni, akik ilyen körülmények között élnek.

IMG_6783 IMG_6776
Az első, általam felkeresett család a szinte–szinte összeomlani készülő IPL–tömbházak egyikében lakik. Már az épülethez közeledve megcsap egy erős füstszag, a lépcsőházba lépve pedig orrba ver az ürülék bűze a még fojtogatóbb füsttel keveredve. A második emeletre kapaszkodtam fel — „csodálatos” kilátásom nyílt a tömbházat körülvevő szeméttengerre; a falakon feliratok: „Az árvaház nem lopja el Románia aranyát” és a csend és a tisztaság megtartására felszólító mondatok. Az emelet végén, a bal oldalon az utamra elkísérő máltaisok kinyitnak egy részben már szétkorhadt ajtót — ami inkább csak térelválasztóként szolgál, semmint tulajdonvédő eszközként. Az ajtó csak félig nyílik ki, mert mögötte áll egy tákolmányon a televízió s a mellett egy WC–csésze. Vagy legalábbis annak tűnik, hiszen akik ebben a „lakásban” élnek, egy vödörben végzik szükségleteiket. Az alig 20 négyzetméteres szobában heten laknak, két felnőtt és öt gyermek, akik közül a legnagyobb 11 éves, a legkisebb 10 hónapos — és szinte folyamatosan betegek, hiszen az ablak jégvirágai most kezdenek csak olvadozni (négy napnyi enyhébb időjárást követően), a penész folyik a falon és a bútorokon, a mennyezetet helyettesítő műanyag darabon áll a tetőről lecsorgó víz. A szobában két ágy van, ezeken húzzák össze magukat mind a heten — sokaknak közülünk még tévé nézésére sem lenne elég ekkora hely, nemhogy három vagy négy személy hálóhelyeként.

IMG_6785 IMG_6794
A család a valamivel több mint 800 lejes gyermeknevelési segélyből él, és abból a kevésből, amire az apa mezőgazdasági napszámosként tesz szert (amikor szert tesz, mert az sem természetes, mindennapos bevétel). Mikor kérdem, mire van szüksége, nem válaszol, mélyen hallgat. Ők nem olyan emberek, akik kérnek — olyanok, akik élnek, ahogy tudnak. Egy tisztességes bejárati ajtó, meleg ruhák a gyermekeknek és egy aragázpalackos gáztűzhely, a fás kályha helyett — első pillantásra ez a három tűnik égetően szükségesnek.
A második család, akiket felkerestem a Vulturului utcában lakik — a kisgyermek jelenlétét jelző babakocsi már nem fér be a lakásba, kint ázik az ajtó előtt. Amely mögött kilenc lélek — egy felnőtt és nyolc gyermek — éli életét a két szobában. A még álmos Brandon az ágy végében kucorog, de nincs ereje mosolyogni — pacsit ad ugyan, de mint egy kis alvajáró. Itt legalább meleg van. A házban lakó legkisebb gyermek kétéves, és a főbérlő nő unokaöccse, a többi hét mind saját gyermeke. Nem tudja, mit kérjem, amikor a hiányzó és szükséges dolgokat kérdezzük. Javasolunk egy aragázpalackos gáztűzhelyet, de attól fél, hogy nem lesz pénze telire cserélni majd az üres gázpalackot. Jelenleg egy pici elektromos rezsóval melegít, „tűzhely” gyanánt pedig egy habtégladarabot használ, amelyen elektromos spirál fut keresztül — ennek a hőjénél főzi az ételt. Mielőtt kilépnék, a picike előszoba ablakában látok meg egy darab szalonnát — épp csak egy falatnyi hiányzik belőle, igazolva: nem régen vásárolhatták. De sajnos az egérnyomok már látszanak rajta — nem hiszem, hogy e miatt el fogják dobni …

IMG_6806 IMG_6804
Legnagyobb gondot a közüzemi számlák jelentik a nő számára; minidg három villanyszámlával van elmaradva — amikor megjön a negyedik is, kifizeti az elsőt, a legrégebbit, hogy ne vágják le az áramot. A 200 – 250 lejes összegek rengetegnek számítanak, hiszen csak 500 lejnyi jövedelme van s ebből 170 lej a bérleti díj.
Érdekes, ugyanakkor nagyon tiszteletre méltó mindkét családnál, hogy az ugyancsak szegényes körülmények ellenére a gyermekek járnak iskolába és nincsenek hiányzásaik. A tanórákat követően pedig a Szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálathoz mennek, ahol az after–school programban tanulnak, elkészítik a házi feladatokat és egy tányér meleg ételt is kapnak.

IMG_6809
Ezek az emberek nem kérnek, mert nem kéregetők, hogy összekoldulják a mindennapi élethez szükségeset — ezek az emberek tűrnek és abból tengetik egyik napjukat a másik után, amennyiük van. Kérünk mi helyettük — főleg a gyermekek helyett: mindazok, akik segíteni tudnának rajtuk, megkönnyíteni életüket, jelezzék szándékukat a Szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálatnál (Traian sugárút) vagy a szatmárnémeti Rotaract Egyesületnél.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!