Milyen büntetést kaptak azok a helyi rendőrök, akik munkahelyükön verekedtek? Méltányos a büntetés?

HomeHirek Magyarul

Milyen büntetést kaptak azok a helyi rendőrök, akik munkahelyükön verekedtek? Méltányos a büntetés?

Tavaly decemberben — mintha nem lett volna elég az a sok szégyenfolt, ami már addig is összepacázta az intézmény nevét — a helyi rendőrséggel kapcsola

Különleges program lesz a nyilvántartásnál augusztus 16-17. napjain amikor is az államnál dolgozók szabadnapot kapnak majd
Munkaerőhiány miatt Szatmár megye nagy gyárai kénytelenek arab és afrikai munkásokat foglalkoztatni
Szeretnél egy jó állami munkahelyet? Megyénkben 16 betöltetlen állás van az állami szektorban.
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Tavaly decemberben — mintha nem lett volna elég az a sok szégyenfolt, ami már addig is összepacázta az intézmény nevét — a helyi rendőrséggel kapcsolatban újabb botrány borzolta a lakosság kedélyét. Az egyik osztályvezetőnek nézeteltérése támadt az őt szemrehányásokkal illető kollégájával — melyet nem csak verbálisan, de fizikai erőszakot alkalmazva oldott meg: a reklamálót alaposan arcon ütötte. Szerencsére egyik érintett személy sem szorult orvos ellátásra, az eset azonban fegyelmi bizottság elé került. Az eltelt majd’ három hónap alatt hol egyik, hol másik bizottsági tag volt szabadságon, nem ért rá — végül azonban mindannyian összegyűltek, hogy megtárgyalják az esetet és kiróják a büntetéseket.
Telefonon kerestük meg a helyi rendőrséget vezető Precup Ioant, aki végtelenül kétértelműen fogalmazott a fegyelmi bizottság döntésével kapcsolatban, többször is hangoztatva, hogy ez belső ügy — bár ő is, és verekedős kollégái is közpénzből, a helyi költségvetésből kapják a fizetésüket, s ennek értelmében minden döntés a lehető legátláthatóbb és nyilvános kell legyen.
„Összeült a fegyelmi bizottság és meghozta a döntését, büntetést róva ki mindkét érintettre.” – mondta Precup. Arra a kérdésre, hogy mégis, melyek voltak ezek a büntetések, csak annyit válaszolt: „Ezek belső ügyek, fegyelmi bírságok.” A beszélgetés során, valamivel később már önmagának mondott ellent, amikor azt kérdeztük, pénzbírságról van–e szó. „Is” – válaszolta szárazon, hozzátéve, hogy a 188/99-es törvényben előírt bírságokról van szó, melyeket mindkét érintettre kiróttak.
A törvényben előírt bírságok a következők:
a) írásbeli fenyítés
b) 5 – 20 %–kos fizetéscsökkentés legtöbb három hónapnyi időtartamra
c) fizetésemeléstől vagy a fegyelmi kihágás súlyosságától függően, előléptetéstől való eltiltás, egytől – három évig
d) a jelenlegi fokozatból való visszaléptetés legtöbb egy évig
e) a közalkalmazotti tisztségtől való megfosztás.
Mindezek fényében — miután szégyent hoztak az intézményre, ahol dolgoznak; miután megsemmisítették a lakosság a helyi rendőrségbe vetett utolsó grammnyi bizalmát; miután megnehezítették a terepen szolgálatot teljesítő kollégáik munkavégzését — a két verekedős hely rendőr legtöbb egy írásbeli dorgálást kapott, s három hónapig valamennyivel kevesebb fizetést folyósítanak nekik.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!