Ehető DESSZERT RÚZS, ráadásul szatmári lány, Lavinia Călinoiu találta ki!

HomeHirek Magyarul

Ehető DESSZERT RÚZS, ráadásul szatmári lány, Lavinia Călinoiu találta ki!

Bár szülővárosa, de a szatmáriak legtöbbje számára teljesen ismeretlen Lavinia Călinoiu — viszont a kolozsvári élelmiszeriparban tevékenykedők számára

Magyar Lóránd: kiváló pályázati lehetőségek elérhetőek a sertéshús import mennyigének csökkentésére
Magyar Lóránd: be kell vinnünk a köztudatba a „Szatmári termékek” brandjét – ez csak társulással lehetséges
10 városi utca marad villanyáram nélkül kedden és szerdán
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Bár szülővárosa, de a szatmáriak legtöbbje számára teljesen ismeretlen Lavinia Călinoiu — viszont a kolozsvári élelmiszeriparban tevékenykedők számára Lavinia az a boldog ember, aki épp most húzta ki a főnyereményt s alkotott meg egy olyan terméket, amelyért verekedni fognak a nagy gyártó cégek, de a fogyasztók is.
Lavinia Călinoiu a kolozsvári USAMV kutató–doktorandusza, és az általa vezetett csapattal a napokban hozta létre a Desszert–Rúzst. A molekuláris gasztronómia egy találmányáról van szó, amely azonban egy szépségipari termék is, hiszen először az ajkak színezésére és hidratálására lesz használva, majd desszertként elfogyasztva.
„Az ötlet egy negyedéves egyetemista vizsgadolgozatából indult s döntöttük el, hogy alkossunk valami igazán szenzációsat a molekuláris gasztronómia terén. És mivel a kutatócsoport tagjai mind lányok, magától értetődő volt, hogy egy ehető, ugyanakkor az ajkakat hidratáló és színesítő rúzst akartunk megalkotni.” – nyilatkozta az ObiectivSm-nek Lavinia.
A zsúr megalkotásához szükséges gyümölcsöket molekulájukra bontották és eddig
sikerült már goji, áfonya, homoktövis, málna, kakaóvaj és kakaópor, banán és kókuszolaj molekuláris desszert–rúzst létrehozniuk. Persze nem egyik percről a másikra, hanem sok–sok, a laboratóriumban hosszú hónapokon át kísérletezéssel és próbálkozással eltöltött óra alatt. Fáradozásukat és kitartásukat végül siker koronázta, megalkották a világ legkülönlegesebb rúzsát. „Ehető rúzs eddig még nem létezett, s mivel molekuláris gasztronómiáról van szó, értelemszerűen akik ilyet szeretnének használni–fogyasztani, mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk. Abban biztosak vagyunk, hogy lesz érdeklődés a találmányunk iránt, viszont az is tény: csak olyan éttermek fogják majd kínálni, ahol molekuláris gasztronómiai fogások készülnek, azaz ahol a megfelelő tudással rendelkező és a molekuláris gasztronómia iránt nyitott séf vezeti a konyhát.” – magyarázza Lavinia, hozzátéve azt is: komolyan foglalkoztatja őket a desszert-rúzs nagytételes előállításának lehetősége is.
Lavinia a Ioan Slavici Főgimnáziumban végezett 2009–ben, matematika–informatika szakon, majd az Élelmiszeripari Egyetemen szerzett diplomát, Food Quality Managementből mesterizett, jelenleg pedig az élelmiszer–biotechnológia doktorandusza.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!