Magyar Lóránd: a hazai piac erősítését szolgálja a sertéstartó gazdák támogatását célzó országos program

HomeHirek Magyarul

Magyar Lóránd: a hazai piac erősítését szolgálja a sertéstartó gazdák támogatását célzó országos program

„A más országokból érkező nagy mennyiségű sertéshús negatívan befolyásolja a hazai piacot, hiszen a hazai termékeket igencsak kiszorítja. Ennek a foly

Octavian Petric rămâne în PSD și intră în campanie alături de colegii săi. ALDE nu îl mai tentează
Deputata Ioana Bran este unul din secretarii Camerei Deputaților
Magyar Lóránd: a belügyminiszter válaszolt határátlépés megkönnyítésével kapcsolatos kérdéseimre
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

A más országokból érkező nagy mennyiségű sertéshús negatívan befolyásolja a hazai piacot, hiszen a hazai termékeket igencsak kiszorítja. Ennek a folyamatnak a visszaszorítását célozza az a hiánypótló törvénykezdeményezés, amelyről a parlament kedden döntő házként szavazott. A törvény mind a mellett, hogy megteremti a jogi keretet a hazai sertéstartók támogatására, kedvező feltételeket biztosít a kiírásra kerülő sertéstartókat támogató programban való részvételhez” – fogalmazott Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a képviselőház megszavazta a törvénytervezetet.

A Szövetség alsóházi mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta, hogy Romániába nagymértékben Lengyelországból érkezett sertéshús, ezáltal kiszorítva a hazai piac résztvevőit: „a most megszavazott törvénytervezet jelentősen növelni fogja a hazai termelést, ezáltal csökkenni fog az import igénye Romániában. Ezzel együtt nőni fog a minőség is, hiszen ennek a gazdasági szektornak a működését teszi majd hatékonyabbá a támogatás, amelynek értéke 10 és 250 ezer euró között változik, 10 ezer eurós csomagokra leosztva egy meghatározott táblázat alapján. A feltételek között annyi szerepel, hogy legalább 600 sertése legyen a gazdának, amelyet kizárólag engedélyekkel rendelkező vágóhidaknak értékesíthet. A kedvezményezetteknek évente két időszakban lesz lehetőségük a sertések elszállítására és a programban foglalt minőség-ellenőrzésére”.

„Nagyon vártunk már egy ilyen lehetőségre. Eddig csak arra tudtam gondolni, hogy hogyan teremtük meg a napi betevőt a sertések számára, de ha a gykorlati útmutató is megjelenik a törvnyhez, akkor már végre elkezdhetek gondolkodni azon – sok más tenyészővel együtt – hogy milyen beruházásokra van szükség ahhoz, hogy növelni tudjam a vágóhídra hízlalt sertések számát. S ha ehhez hozzáveszem azt, hogy az eddigi igen alacsony ár is mintha kezdene normalizálódni, akkor valóban látható kezd lenni az alagút végén a fény” – nyilatkozta bizakodva Véron András tasnádi sertésfarm tulajdonos.

Magyar Lóránd hozzátette, hogy azt követően, hogy a támogatást igénylő formanyomtatványokat a megyei mezőgazdasági hivataloktól lehet megszerezni, valamit rámutatott arra is, hogy a program összköltségvetési kerete 446 millió euró, amelyet a jelenlegi kormánypártok a 2017-2020-as időszakban terveznek erre a célra fordítani.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!