FIGYELEM! A legfiatalabb szatmári, aki rendszeresen drogozik, mindössze 12 éves. Vannak, akik patkányméreggel kevert dohányt szívnak

HomeHirek Magyarul

FIGYELEM! A legfiatalabb szatmári, aki rendszeresen drogozik, mindössze 12 éves. Vannak, akik patkányméreggel kevert dohányt szívnak

A legtöbb olyan esetben, ahol kábítószer-fogyasztásra, vagy éppen túladagolásra került sor, a használt szerek mind megtalálhatóak akár odahaza is. Leg

Keresed a társad? A Promena Étteremben vasárnap tartják az Magányosak Találkozóját
Egy nagykárolyi nő meghalt a hideg miatt. Lefagytak a lábai.
Sevil Shhaideh a polgármestereknek: a megemelt szemétdíjat nem a lakosság kell fizesse
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

A legtöbb olyan esetben, ahol kábítószer-fogyasztásra, vagy éppen túladagolásra került sor, a használt szerek mind megtalálhatóak akár odahaza is. Legtöbbször a drogfogyasztás valamilyen közösségi cselekvés, és a használt szerek esetében, lehet nem kell valami illegális dologra gondolnunk. Megyénkben a drogfogyasztás egyre súlyosbodó problémává válik, amely mindinkább nagyobb teret hódít magának.

A fennálló probléma lehet, nem kerül minden esetben a nyilvánosság elé, ugyanis csak azok az esetek kerülnek be valamilyen nyilvántartásba, amelyek súlyosak, és talán sürgősségi beavatkozást is igényelnek. Tehát a kábítószer-fogyasztás túlnyomó példái otthoni környezetben történnek, gyakran pedig kis sem tudódnak.

 

„Figyelembe véve azokat a sürgősségi eseteket, amelyek a vadkenderből (cannabis) adódnak (évente 1-4 eset), Szatmár megye országos tekintetben igen jól áll. Ami az etnobotanikus szereket illeti, szintén nem tartozunk a problémás megyék közé, az ezeknek köszönhető súlyos esetek száma, 1-9 közé tehetőek egy év alatt.

Annak ellenére, hogy ezek a statisztikák azt mutatják, hogy Szatmár megye nem tartozik a problémás megyék közé, nem kényelmesedhetünk el, ugyanis a kábítószer-fogyasztás, mint jelenség nehezen számszerűsíthető.

Bizonyos rendelkezések szerint a kábítószer-fogyasztás nem bűncselekmény, így sokszor a fogyasztók sem lesznek megbüntetve és elfogva, ahogyan nincsenek intézetbe zárva sem, ahol egy megfelelő rehabilitációs kezelést kaphatnának” – mondta el Camelia Iacob a CPECA igazgatója.

 

A nyilvántartásban vannak hiányosságok is, már ami a drog miatti sürgősségi ellátásban részesült esetek felvételét illeti. Igyekszenek javítani ezen, de sokan a problémákkal küzdők közül inkább valamilyen városon kívüli helyen keresnek tisztulási lehetőséget, sőt sokan hagyatkoznak olyan orvosi kezelésre, amely nem igényel hosszas pszichológiai kezelést a gyógyulás után.

A Kábítószer-ellenes Központ részéről igyekszenek besegíteni, bevonva a tanárokat és hozzátartozókat is, hogy segítsenek felderíteni a kábítószeres eseteket, hogy egy közösségi program keretében segíteni lehessen a bajba jutottakon.

 

„Ha feltesszük a kérdést, hogy melyik a fogyasztók szempontjából a legnagyobb probléma, elmondhatjuk, hogy sajnos egyre fiatalabb drogfogyasztókra találunk. Megyénkben a legfiatalabb fogyasztó 12 éves, aki etnobotanikus szereket használt.

Legtöbb esetben a drogfogyasztók jobb anyagi háttérrel rendelkező családokból kerülnek ki, ezek főként a cannabist és a hasist fogyasztják. Ezekben az esetekben ha kitudódik az illető problémája, legtöbbször nem a városban kapnak kezelést, a szülők és hozzátartozók támogatása jóvoltából valamilyen távolabbi magánklinikán kezelik őket, így legtöbbször nem is kerülnek be a mi nyilvántartásunkba.

Azok, akik a közepes vagy alacsony anyagi helyzettel rendelkező családból származnak főként tinédzserek, viszont velük sokszor egyenesen hozzánk fordulnak a szülők.

Ezek a fiatalok általában hozzátartozóik unszolására fognak bele a rehabilitációs programokba, viszont sokszor nem viszik végig azokat, elégnek tartják magát a detoxifikációs kezelést, viszont ez elég nagy baj, mert könnyen visszaeshetnek” – tette hozzá Camelia Iacob, igazgató.

 

Természetesen a nagyon rossz anyagi háttérrel rendelkező családokban is vannak kábítószer-fogyasztók és függők. Ők legtöbbször valamilyen etnobotanikus szerrel élnek. Sok esetben nagyon rossz szociális helyzetben vannak, az iskolát elhagyták, vagy ha még járnak is iskolába, eredményeik nagyon gyengék.

Zömében ezek a személyek a segítő programokat is elutasítják. Ebben gátat szab számukra az is, hogy sem szüleik, sem tanáraik nem kifejezetten nyitottak a drog-prevenciós programok felé. Mindennek köszönhetően egyre jellemzőbb, hogy a fiatalok is könnyen a drogokhoz nyúlnak.

 

„Már a középiskolai időszakban is számos fiatal szerez tudomást a kábítószerek beszerzésének lehetőségeiről. Annak árairól, megtalálási helyeiről, és azokról a fajtákról, amelyek aktuálisan megvásárolhatóak.

A fiatalok közül sokan próbálkoznak maguk is előállítani különböző szereket. Elszívható növényi részeket használnak fel, hogy kábítószerhez hasonló készítményeket gyártsanak. De esetenként az otthon könnyen fellelhető kémiai vegyületekből vagy más anyagokból készítenek kábító- és bódító hatású szereket. Így a patkányméreg, a rovarirtó, vagy hasonló, könnyen hozzáférhető szereket használnak fel.” – jegyezte meg továbbá a CPECA vezetője.

 

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!