Nem ijedtek meg a sem a „Moara cu Noroc”-tól, sem pedig a „Ion”-tól a hétfőn érettségiző diákok

HomeHirek Magyarul

Nem ijedtek meg a sem a „Moara cu Noroc”-tól, sem pedig a „Ion”-tól a hétfőn érettségiző diákok

Körülbelül 2000 Szatmár megyei diák vett részt a június 26-i román érettségin, amely első volt az írásbelik sorában. Vagy hogy leplezzék érzelmeike

Új épület a Szatmár Megyei Kórháznak. Erről álmodik a Megyei Tanács
Nem különösebben kifizetődő a szatmárnémeti Technológiai és Innovációs Központ működtetése
Az RMDSZ képviselői sérelmezik, hogy a kormány elutasítja a párbeszédet a kisebbségek ügyében
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Körülbelül 2000 Szatmár megyei diák vett részt a június 26-i román érettségin, amely első volt az írásbelik sorában.

Vagy hogy leplezzék érzelmeiket, vagy tényleg nem izgultak különösebben, de a diákok jókedvűen mentek be hétfő reggel a vizsgaközpontok termeibe, a tananyagról beszélgetve, és azt latolgatva milyen feladatok várják majd őket az idei vizsgán.
Miután kibontásra kerültek a tételeket rejtő borítékok, a diákok örömmel konstatálták, hogy a harmadik, azaz a fő tétel szereplőjellemzést kér tőlük, adott esetben egy Ioan Slavici novella, vagy Liviu Rebreanu regény szereplőjét, tehát a „Moara cu Noroc” vagy a „Ion” egyik alakjának leírását kellett összehozniuk.

 

Úgy tűnik a Szatmár megyei diákok többsége boldogult is a feladatokkal, és nem izgulták túl túlságosan a vizsgát.

 

„Tudtam amit kellett, megtöltöttem négy oldalt, amit jónak véltem leírtam” – mondat az egyik megszólított diáklány.

 

„Annyit hantáltam és ismételtem magam, hogy nem igaz. Egyes dolgokat háromszor is leírtam, persze különböző megfogalmazásban, csak hogy teljen az oldal.” – mesélte egy másik diák.

 

A leginkább talán a szülők izgultak, akik közül sokan végig az iskolaépületek előtt várták a diákokat. Számukra ez a nap valóságos aggodalommal telt el.

 

„Épp a reggel mondta a gyermekem, hogy ha a „Ion”-t kapnák, valószínűleg egészen jól is boldogulna. Hát tessék, azt kapták, remélem ki is tesz magáért” – mondta el az egyik anyuka az Eminescu Líceum előtt várva a vizsgázó gyerekét.

 

Az első diák, aki kicsivel több, mint egy óra elteltével elhagyta az iskolaépületet, úgy vélekedett, biztosan megírta az átmenőt.

„Meg lesz az átmenő. Nem különösebben izgat milyen jeggyel, ugyanis az egyetemi helyem már megvan, így az érettségi átlaga már nem fog számítani” – mondta a tanuló.

 

A diákok kedden anyanyelvből (magyar vagy német), szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, a csütörtöki szabad nap után pedig pénteken a választott tantárgyból vizsgáznak.

 

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!