DSP cere sătmărenilor să colaboreze și să nu își facă nevoile în bazine, căci infectează apa

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică au făcut la începutul sezonului o serie de vizite la toate punctele turistice din județ, fie că este vorba de locuri de îmbăiere sau restaurante și altfel de locuri de agrement, pentru a verifica diferite aspecte.
Unul dintre acestea a fost calitatea apei în care sătmărenii se îmbăiază, respectiv dacă aceasta reprezintă un risc pentru sănătatea sătmărenilor. Despre controalele de anul acesta nu au fost făcute publice prea multe date,singurele informații transmise fiind acelea că s-au verificat 39 de unități de cazare și alimentație publică, 3 pensiuni, un camping, cinci stranduri și patru piscine și s-au dat 10 sancțiuni cu o valoare totală de 8800 lei și 12 avertismente. Care sunt deficiențele constatate și dacă cei care au fost clienții acestor locuri de agrement înaintea controalelor au fost puși în pericol, nu știm.
Date mai multe sunt cu privire la controalele de anul trecut de la piscine și stranduri, când s-au verificat 25 de piscine și în cazul tuturor celor 51 de proba, toate au fost corespunzătoare.Totuși, acolo unde există identificate microorganisme în apă, deci existența unor căi de contaminare, se pare că de vină sunt oamenii, care nu au o igienă prea bună sau chiar auo nesimțire grosolană.
„Riscul infecțios asociat apelor de îmbăiere este legat de poluarea de origine fecală și de cele mai multe ori infecțiile apar secundar unor deficiențe în procesul de tratare al apei, respectiv lipsa de dezinfecție sau greșeli în procedurile de lucru prin nerespectarea concentrației optime recomandate de instrucțiunile de utilizare a produselor.
Există o varietate de microorganisme care pot fi identificate în apa de îmbăiere, prezența lor demonstrează existența unor căi de contaminare accidentală determinate de prezența materiilor fecale pe corpul uman prin deficiențe în igiena intimă și personală sau prin intervenția poluatoare a păsărilor și rozătoarelor.
Menținerea calității apei impune însă și o colaborare cu cetățenii, în special la nivelul bazinelor de înot, prin respectarea regulamentului de prelucrare sanitară personală, duș, dezinfecția labei piciorului, precum și evitarea satisfacerii nevoilor fiziologiceîn apa de îmbăiere”, afirmă directorul DSP, Mihai Macrina.

