Tinerii sătmăreni nu sunt atrași de uniforma și cariera de polițiști. Inspectoratul e în criză de personal

HomeActualitate

Tinerii sătmăreni nu sunt atrași de uniforma și cariera de polițiști. Inspectoratul e în criză de personal

Cariera de polițist pare să nu fie prea atrăgătoare pentru tinerii din municipiul Satu Mare. Deși la încadrările din sursă externă au fost mai mult de

Polițiștii sătmăreni au prins mai mulți „găinari”
Atacatorii familiei din Giorocuta au fost prinși.Unul va sta în arest pentru 30 de zile
Șapte polițiști au fost avansați în grad cu ocazia manifestării interne de 1 Decembrie de la Inspectoratul de Poliție
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Cariera de polițist pare să nu fie prea atrăgătoare pentru tinerii din municipiul Satu Mare. Deși la încadrările din sursă externă au fost mai mult de 4 persoane pe un post, când vine vorba de a urma o școală de poliție, absolvenții de clasa a XII-a spun pas acestei idei. În aceste condiții, cei care ajung să profeseze în Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare sunt persoane din alte județe, care mai apoi se transferă în localitățile din care provin, astfel că la Satu Mare e o lipsă continuă de personal.

„Ar fi foarte bine pentru noi dacă am reuși să ocupăm funcțiile cu sătmăreni, pentru că ceilalți în momentul în care își termină stagiul de tutelă tind să plece spre locurile natale. Suntem un inspectorat care formăm cadre și eu zic că le formăm bine și foarte bine, dar în momentul în care sunt formați și am putea să beneficiem de aportul lor, încep să plece, din diverse motive.”, afirmă Stan Sorin Daniel, împuternicit șef al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare.

Numărul celor care își depun dosarul pentru a începe trierea pentru un loc în cadrul școlilor de poliție este mic, iar cei care până laurmă ajung să dea examenele sunt și mai puțini, în medie 20. Conducerea inspectoratului consideră că de vină ar fi celelalte oportunități pe care tinerii le au, respectiv centrele universitare, plecatul în străinătate dar și faptul că informația nu ar ajunge în mediul rural, la cei care locuiesc acolo. Problema nu este una apărută de acum, ci se pare că datează de ani de zile.

„Noi avem o evidență din anii 80 și media e cam aceeași. Am avut un an sau doi, de exceptie, dar cam tot timpul a fost așa. Cam cinci pe an promovează examenele și ajung să studieze la Academie, dar cam 15-20 sunt cei care se înscriu.

Noi o să avem o campanie de promovare a ofițerilor în corpul polițiștilor,undeva în luna august, mai așteptăm repartizarea din școli, din Academie și școlile de poliție după care cu siguranță se va pune din nou problema angajărilor din surse externe. Deficitul la nivel de inspectorat este mare, la nivel de Minister, de asemenea. A fost perioada mare a pensionărilor și am reușit să acoperim plecările dar se fac eforturi chiar susținute pentru a acoperi necesarul de personal. ”, mai afirmă împuternicitul șef a IPJ Satu Mare.

Nu doar poliția pare să se confrunte cu această problema a lipsei de interes a tinerilor pentru școlile de formare profesională în meserii ale Ministerului Afacerilor interne, ci și celelalte arme, respectiv jandarmeria și pompierii, unde de asemenea ajung să își facă stagiul de pregătire multe persoane din alte județe, care mai apoi cer transfer în județele de unde provin.

Cei mai mulți care ajung la Satu Mare iar mai apoi se transferă provin din județele limitrofe, din această regiune de țară. Totuși, cei care vin din zone mai îndepărtate au mai adesea dorința de a se stabili aici decât de a se întoarce acasă.

Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina cu 500 locuri (14 romi, 8 alte minorităţi); și Școala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj Napoca cu 150 locuri (6 romi, 3 alte minorităţi) sunt cele două școli unde absolvenții de clasa a XII-a se pot înscrie pentru a susține admiterea.  

Înscrierea pentru admiterea şcolile postliceale ale MAI se adresează tinerilor absolvenţi de liceu şi continuă până în data de 21.07.2017.

Informaţiile privind înscrierea, condiţiile de participare şi constituirea dosarelor de candidat se pot  obţine la Serviciul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, telefon 0261/807777, interior 20667, de luni până vineri, între orele 09:00 – 15:00, precum şi pe site-urile:, www.scoalapolitie.ro, www.scoalapolcj.ro,

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!