A szatmári fiatalokat nem vonzza a rendőri egyenruha. A felügyelőség személyzethiánnyal küzd

HomeHirek Magyarul

A szatmári fiatalokat nem vonzza a rendőri egyenruha. A felügyelőség személyzethiánnyal küzd

Úgy tűnik a rendőri hivatás, nem tartozik a legvonzóbb foglalkozások közé Szatmárnémetiben. Bár külső források szerint a rendőrképzőben négy jelentkez

Öt műtétet követően George Balog hazatért a kórházból
Ungurii dau o lecție românilor despre cum se poate învinge un partid de putere, în ciuda pomenilor electorale
Miközben Szatmárnémetiben inkább az „import” cégeket foglalkoztatjuk, a helyi vállalatokat levegőnek nézzük: „Szeretnék itthon dolgozni”
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Úgy tűnik a rendőri hivatás, nem tartozik a legvonzóbb foglalkozások közé Szatmárnémetiben. Bár külső források szerint a rendőrképzőben négy jelentkező jut egy helyre, ám mikor arról van szó, hogy középiskola után pályát választanak a diákok, sokan mégis nemet mondanak erre a lehetőségre megyénkből.

Ennek okán azok a rendőrök, akik a szatmári felügyelőségen kapnak állást, sok esetben más megyékből kerülnek ide, viszont ennek ellenére is folyamatos a személyzethiány.

 

„Számunkra nagy előnnyel bírna, ha a megüresedett helyeket szatmáriak foglalhatnák el, az iskola elvégzése után mindenki szeretne a szülővárosához közel elhelyezkedni.

Egy olyan felügyelőség vagyunk, ahol jó rendőrök vannak, a fiatalok is remek kiképzést kapnak, viszont különböző okok miatt, folyamatosan humán erőforrás hiánnyal küzdünk” – nyilatkozta Stan Sorin Daniel, a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség megbízott rendőrfőnöke.

 

Azok száma, akik évről évre jelentkeznek az akadémiára elég kevés. Azoké, akik végül le is diplomáznak még ennél is kevesebb. Szám szerint, átlagosan olyan 20 személyről van szó.

A felügyelőség munkatársainak véleménye szerint számos fiatal előtt állhatna a szép karrier lehetősége, viszont e helyett sokan inkább külföldre mennek, vagy mást választanak. Ugyanakkor sokakhoz el sem jutnak a megfelelő információk, főként vidékre, holott biztosan lenne ott is sok fiatal, akik szívesen választanák ezt a hivatást. Ez nem egy friss jelenség, ugyanis évek óta hasonlóan rossz a helyzet.

 

„Nálunk a 80-as évek óta így fest a dolog. Volt egy-két kivételes év is, viszont zömében így kellett helyt állnunk. Évente úgy öten végzik el az akadémiát, annak ellenére, hogy a beiratkozók száma akár a 20-at is eléri.

Nekünk van egy népszerűsítő kampányunk is, amelyet augusztusban szoktunk megszervezni, ide várjuk a diákokat, viszont idén is valószínűleg kevés új tagunk lesz, ezért a megyén kívülről kell majd toboroznunk. A létszámhiány állandóan nagy, de országos szinten sem jobb a helyzet. Volt egy periódus, amikor nagyon sokan nyugdíjba vonultak, azóta folyamatosan küzdünk a hiányzó személyzet pótlásával” – egészítette ki nyilatkozatát a rendőrfőnök.

 

De nem csak a rendőrség szembesül azzal a problémával, hogy a fiatalokat nem különösebben érdeklik a minisztérium által kínált ilyen jellegű képzések, hanem más olyan paramilitáris szervek is, mint a csendőrség, vagy éppen a tűzoltóság, ahová szintén sok esetben más megyékből érkezik a munkaerő.

A Szatmár megyébe érezők közül legtöbben a határ menti megyékből valóak, de sokan jönnek az ország távolabbi vidékeiről is ebbe a régióba. Sajnos velük az a probléma, hogy idővel szeretnék elhagyni a várost, mert visszatérnének otthonuk közelébe.

 

A tizenkettedikes diákok két jó nevű rendőrképzőbe jelentkezhetnek az érettségit követően, egyik a Campinai „Vasile Lascăr” Rendőr Akadémia, amelyik 500 helyet biztosít, illetve a Kolozsvári „Septimiu Mureșan” Rendőr Akadémia, amelyik 150 hellyel rendelkezik.

 

A felvételire való beiratkozást július 21-ig ejthetik meg a középiskolát végzett diákok.

 

Ami a felvételit és a szükséges információkat illeti, az érdeklődők megtudhatják a Szatmár Megyei Rendőrség Humán Erőforrás Osztályától, a 0261/807777-es telefonszámon, vagy a rendőrség 20667-es belső hívószámán, hétfőtől péntekig, reggel 9 és 15 órák között. Ugyanakkor a www.scoalapolitie.ro és a www.scoalapolcj.ro holnapokon is lehet tájékozódni.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!