Parlamentarii UDMR au dat raportul în fața alegătorilor la sfârșitul primei sesiuni parlamentare
La sfârșit de sesiune parlamentară, parlamentarii UDMR au considerat de bun augur să apară în fața presei și astfel implicit în fața celor care care i-au votat și le-au oferit un mandat în Parlament.
„Am încheiat o sesiune parlamentară foarte interesantă și foarte aglomerată”, și-a început discursul deputatul Erdei D.Istvan.
Acesta a a vorbit pentru început de protocolul de colaborare al UDMR cu partidele din coaliția de guvernare, afirmând că protocolul nu s-a încheiat odată cu căderea guvernului Grindeanu ci continuă, fiind fixat pe susținerea proiectelor coaliției care se regăsesc și în planul celor de laUDMR.
„O problemă măruntă, căci nu puteam face lucururi care să răstoarne România, că avem doar 6% a fost că am eliminat impozitul pe case parohiale. Știți că foarte multe, nu toate, dar destul de multe, mai ales la țară, sunt parohii sărace, unde e suficient să întrețină biserica să fie funcțională. Să mai plătească și impozit pe casa parohială chiar era o povară.”, mai afirmă deputatul Erdei. Acesta a mai trecut în revistă, ca și proiecte la care UDMR și-a adus aportul, obținerea finanțării pentru centura de ocolire al municipiului și pentru al treilea pod, dar și legea salarizării unitare.
Aflat la primul mandat în Parlament, în postura de senator, Turos Lorand a activat în comisia de cultură, fiind interesat de soarta Radioului Public și a TVR, dat fiind faptul că înainte a fost membru al CNA.
„Aceste instituții (n.r. Radioul Public și TVR) au fost subfinanțate, pentru că nici un Guvern nu a avut curajul să mărească acestetaxe, la cerința acestor instituții. Cred că modificarea este una bună în acest sens,în care sa decis ca costurile de funcționare a celor două instituții foarte importante din România să fie suportate de la bugetul de stat.Urmează în cursul lunilor septembrie-octombrie să numit un nou consiliu de administrație acestor instituții, iar față de practica de până acum, directorul general va fi ales pe parcurs și sper foarte mult ca politicul să influențeze cât mai puțin acest om.”, a afirmat senatorul Turos Lorand. Acesta a mai adus în discuție taxa specială de salubritate, care seva dezbate cât de curând de către parlamentari pentru a se lămuri cine să plătească această taxă.
Deputatul Magyar Lorand a discutat despre domeniile care privesc comisia din care el face parte, cea de agricultură, menționând că primă realizare a faptul că asociațiile de proprietari de animale pot primi subvenția APIA fără să aibă titlul de proprietate pe terenuri, ceea ce până acum reprezenta un impediement pentru crescătorii de animale.
„Un alt aspect foarte important pentru cei din agricultură îl reprezintă legea cu privire la zilieri. Înainte legea zicea că pot fi folosiți doar 20 de zile, dar printr-un act normativ am modificat această perioadă la 120 de zile, reușind să acoperim toată perioada ce înseamnă pășunatul. În acest condiții fermierii pot să plătească 180 de zile aceștia zilieri. Consider că e o lege bună care ajută oamenii noștri de la țară. Ammai susținut și legea PSD cu privire la ajutorul ajutorului de stat pentru înfințarea fermelor de porci. ”, a afirmat deputatul Magyar Lorand.
Acesta a mai făcut menționări despre legea care dorește să protejeze producătorii de miere de albină de cei care falsifică acest ingredient. De asemenea deputatul Magyar a mai afirmat că s-a modificat legea silvică și oamenii vor avea mai ușor acces la lemne de foc, acesta fiind principalul combustibil fosil folosit pentru încălzirea locuințelor din mediul rural.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare