CUM SE VA FACE CATERISIREA LUI POMOHACI | EPISCOPUL HUȘILOR ESTE LA RÂND

HomeActualitate

CUM SE VA FACE CATERISIREA LUI POMOHACI | EPISCOPUL HUȘILOR ESTE LA RÂND

Cristian Pomohaci, că de azi nu îi mai putem spune părintele Pomohaci, a fost caterisit în această dupamiază de cei 4 clerici din Alba Iulia și Târgu

Accident mortal în Negrești Oaș – pietonul lovit a fost aruncat 50 de metri
ALARMANT! Cel mai tânăr sătmărean care se droghează are 12 ani. Unii fumează tutun cu otravă de șoareci
Recomandări pentru cei care au nevoie de îngrijire la domiciliu. Ce trebuie să conțină dosarul
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Cristian Pomohaci, că de azi nu îi mai putem spune părintele Pomohaci, a fost caterisit în această dupamiază de cei 4 clerici din Alba Iulia și Târgu Mureș care l-au judecat pe fostul preot. Acesta a fost acuzat de homosexualitate și că ar fi încercat să plătească un tânăr pentru favoruri sexuale pe vremea când acesta era încă minor. Pe baza probelor aduse de cei care îl acuzau pe Pomohaci mai marii clerici i-au dat acestuia 30 de zile de răgaz pentru a se apară. Totusi, în acest interval, nimeni nu a putut aduce o dovadă clară că preotul acuzat nu ar fi el în cauza.
Caterisirea înseamna pierderea dreptului de învăța, sfinți sau pastorii într-o biserica sau mănăstire ortodoxă din Romania pe viața.

Iată ce zic Sintele Cărti despre momentul caterisirii:

Arhiereul imbracat in toate vesmintele sta inaintea prestolului, cu carja in mana, in locul in care savarseste Taina Hirotoniei. Preotul ce urmeaza a fi caterisit, purtand toate vesmintele, este adus de diacon inaintea Usilor Imparatesti. Preotul are in maini potirul si sfantul disc. In acest timp, preotii si clericii rostesc Psalmul 100: “Mila si judecata voi canta…” El nu intra in sfantul altar, se opreste in fata Usilor Imparatesti si cade in genunchi.

Dupa terminarea psalmului, arhiereul vesteste tuturor caterisirea. Dupa ce rosteste o formula, ii ia acestuia potirul si sfantul disc spunand: “Ridic de la tine puterea aducerii jertfei celei preacurate catre Dumnezeu pentru cei vii si cei morti, deoarece te-ai aratat nevrednic fata de El ca sa o aduci…” Apoi pune potirul si sfantul disc pe prestol si il dezbraca de vesminte rostind: “Dezbrac de pe tine toate vesmintele preotesti, fiindca esti nevrednic sa stai inaintea lui Dumnezeu pentru faptele tale viclene”. Apoi ii tunde barba, adaugand: “Umplutu-s-a fata ta de necinste, caci in cinste fiind n-ai inteles”. Este imbracat in haine lumesti, adresandu-i-se urmatoarele cuvinte:”Imbraca-te-vei intru rusine si cu o haina te vei acoperi intru nerusinarea ta”.

Dupa implinirea acestora, episcopul stand inaintea Usilor Imparatesti spune: “Deoarece te-ai aratat nevrednic de treapta preoteasca, nu poti sa mai stai inaintea jertfelnicului dumnezeiesc, nici sa mai rostesti cuvintele adevarului, nici sa-I mai aduci daruri si jertfe duhovnicesti, vinovat fiind intru aceasta mare vina si nimic altceva nu mai poti lucra, din cauza vinilor tale aruncate asupra acestora prin viclesugul tau. Pentru aceasta eu cu puterea de la Hristos Dumnezeu data mie, te despart si te arunc de la sfantul prestol si altar al Domnului si cu aceasta carja pastoreasca te alung pana intru sfarsit, in veci”.

In zilele noastre nu mai intalnim aceasta randuiala. Caterisirea consta in declararea ce o face preotul inaintea consistoriului, dandu-si semnatura ca nu va mai imbraca haina preoteasca niciodata.

informatii rpeluate de pe: crestinortodox.ro

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!