I.S.U. ,,Someș” Satu Mare a intervenit pentru stingerea a 9 incendii în minivacanţă

HomeActualitate

I.S.U. ,,Someș” Satu Mare a intervenit pentru stingerea a 9 incendii în minivacanţă

În perioada 11-15.08.2017  I.S.U. ,,Someș” Satu Mare a intervenit pentru stingerea a 9 incendii, evacuarea apei din curți sau subsoluri în două cazuri

Pagubă imensă pentru un fermier din Poiana Codrului. A pierdut în incendiu toată munca de peste vară
Prevenirea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece. Ce aveți de făcut
Trei ore s-au luptat pompierii pentru a-l salva pe bărbatul blocat într-un șanț pe care îl săpa
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

În perioada 11-15.08.2017  I.S.U. ,,Someș” Satu Mare a intervenit pentru stingerea a 9 incendii, evacuarea apei din curți sau subsoluri în două cazuri, îndepărtarea a doi copaci căzuti, respectiv la  3 misiuni de asigurare.

 

Incendii imobile

 1. În data de 11.08 a.c., imediat după miezul nopții, pompierii din cadrul Secției de Pompieri Negrești Oaș au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu la o casă de locuit de pe raza localității Vama.

La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Secției de Pompieri Negrești Oaș cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj cu ambulanță S.M.U.R.D. Aceștia au intervenit pentru stingerea incendiului în colaborare cu pompierii voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vama.

La sosirea echipajelor de intervenţie, casa era cuprinsă de flăcări și se degaja o mare cantitate de fum. Pompierii au intervenit prompt localizând incendiul și împiedicând propagarea acestuia la vecinătăți.

În urma incendiului au ars: mobilierul casei, aparatura electrocasnică și aproximativ 200 de baloți de paie depozitați într-una dintre încăperile imobilului. Din fericire, nu au existat victime.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de jar sau scântei căzute din sobă peste materiale combustibile.

 

 1. În data de 12.08 a.c., la ora 23:33, pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un spațiu comercial din municipiul Satu Mare. S-a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Incendiul a fost localizat și lichidat în scurt timp.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un scurtcircuit la un cablu electric defect sau neizolat corespunzător care alimenta un aparat de aer condiționat.

În urma producerii incendiului a ars aparatul de aer condiționat și s-a degradat tencuiala pe o suprafață de aproximativ 5 mp.

 

 1. Tot în data de 12.08. a.c., în jurul orei 23:59 dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui incendiu la o anexă gospodărescă din localitatea Comlăușa.

La adresa menționată s-au deplasat două autospeciale de stins incendii cu apă și spumă din cadrul Punctului de Lucru Turț, care au intervenit pentru stingerea incendiului în colaborare cu pompierii voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Batarci. La momentul sosirii, incendiul se manifesta violent la o magazie în care erau depozitate aproximativ 3m3 de lemne pentru foc.

Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul cu promptitudine, împiedicând astfel propagarea acestuia la casa de locuit din apropierea magaziei.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit la un cablu electric defect sau neizolat corespunzător.

Ca urmare a producerii evenimentului au ars elemente de mobilier și s-au degradat 3m3 de lemne pentru foc , aparatură electrocasnică și alte materiale combustibile depozitate în magazie.

 

 1. În data de 14.08 a.c. la ora 09:13 un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare cu o autospecială de stins incendii cu apă și spumă a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la subsolul unui bloc de locuințe situat pe B.dul Muncii din municipiul Satu Mare.

Incendiul a fost stins cu promptitudine fără ca acesta să se extindă și să pună în pericol locatarii imobilului. Cauza producerii evenimentului a fost folosirea focului deschis în spații închise: folosirea lumânării pentru iluminat.

În urma incendiului au ars aproximativ 1m3  deșeuri de plastic.

 

Incendii vegetație uscată

În perioada 11 – 15.08. a.c. s-a intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată izbucnite pe raza localităților Carei, Negrești Oaș și Tur.

Reamintim cetățenilor prevederile art. 4 alin. (1) din Ordinul nr. 579/2008 pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale, conform căruia: ,,În perioadele de caniculă și secetă prelungită arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă”

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 • Condiţii meteorologice fără vânt;
 • Colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi a căror ardere să poată fi controlată;
 • Executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier / construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 • Curăţarea de vegetaţie pe o suprafaţă de 5 m în jurul fiecărei grămezi;
 • Desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 • Supravegherea permanentă a arderii;
 • Asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • Stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Incendii auto

 1. În data de 11.08 a.c. s-a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un utilaj agricol – tractor pe raza localității Socond. La intervenție au participat: un echipaj cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare și pompieri voluntari din cadrul S.V.S.U. Socond și Beltiug.

Cauza probabilă a producerii incendiului este efectul termic – scurgeri de lichide combustibile. În urma evenimentului au ars materialele combustibile din componența tractorului, utilajul degradându-se în proporție de aproximativ 90%.

 1. În data de 14.08 a.c. un echipaj cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism pe raza cartierului Sătmărel. În urma incendiului provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit la un cablu electric defect sau neizolat corespunzător, au ars materialele combustibile din compartimentul motor și s-au degradat mai multe componente din partea din față a autoturismului.

 

Intervenții înlăturare copaci

Pompierii sătmăreni au intervenit pentru gestionarea a două situații de urgență generate de căderea unor copaci pe raza municipiului Satu Mare.

În data de 12.08.a.c., la ora 17:05 pompierii sătmăreni au fost solicitați să intervină pentru înlăturarea unei crengi de copac căzută pe balconul unei locuințe, iar în data de 14.08.a.c. pentru degajarea trotuarului și îndepărtarea pericolului provocat de ruperea unui arbore gros, care amenința să cadă peste trecători, respectiv să producă ruperea unor țevi de gaz. În acest caz s-a luat în considerare și pericolul producerii unui incendiu sau explozii și au fost luate măsuri suplimentare de asigurare a zonei vizate.

Echipajele dislocate la adresele menționate au intervenit cu ajutorul accesoriilor din dotare, reușind să înlăture copacii și să readucă situația la normal.

 

Intervenții inundații

În data de 12.08 a.c. forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri carei au intervenit în două situații de urgență provocate de furtună. În ambele cazuri, pompierii au fost solicitați să intervină pentru evacuarea apei din curtea  și subsolul unor imobile. S-a acționat cu o autospecială de capacitate medie și cu o motopompă.

În urma producerii acestor evenimente s-au înregistrat pagube materiale produse prin degradarea unor elemente de mobilier și a tencuielii.

 

Misiuni de asigurare

În data de 15.08. a.c, cadre ale Inspectoratulul pentru Situații de Urgență ,,Someș” al Județului Satu Mare au executat 3 misiuni de asigurare la evenimente cu public numeros, la mănăstirile: Bixad, Măriuș și Scărișoara Nouă pe perioada oficierii slujbelor religioase ocazionate de sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului. Nu au fost înregistrate evenimente deosebite.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!