Un polițist care a produs un accident de circulație în timpul unei urmăriri a scăpat de plata daunelor după 3 ani de procese
Deși majoritatea polițiștilor care s-au confruntat cu probleme profesionale, au constatat că nimeni nu le oferă sprijin, iar șefii sunt doar pentru a le da sarcini și a „evalua” cum au fost îndeplinite, în cele ce urmează voi prezenta cum instituția ajunge să se întoarcă împotriva propriilor oameni. In toată această poveste avem următoarele elemente: un polițist conștiincios, un logan de poliție cu mulți km la bord, una bucată mașină ticsită cu cartușe de țigări de contrabandă și un șofer chitit să facă orice numai să nu fie prins.
Astfel, la începutul anului 2012, agentul principal de poliție Banc Cristian, în timp ce se afla în exercițiul funcției publice, în apropierea punctului de trecere a frontierei Halmeu, a observat un autoturism „suspect” care circula pe drumul national. Procedând la efectuarea semnalului de oprire, conducătorul auto a mimat intenția de a opri, după care a demarat în trombă. Pornind în urmărirea lui, având semnalele acustice și luminoase în funcțiune, după mai mulți km, conducătorul unui autoturism care circula din sens opus, nu a înțeles ce obligații are când vede culoare roșie pe o autospecială cu regim prioritar, continuându-și deplasare. Colegul nostru, nu a mai putut evita contactul și a intrat în coliziune cu autoturismul care circula din sens opus. Iar de la dauna totală a autospecialei a apărut „distracția” pentru polițist. A trebuit să scrie rapoarte peste rapoarte, a fost sancționat contravențional, a fost acuzat de „vătămare din culpă” și colac peste pupăză…a fost cercetat administrativ și i s-a imputat suma de 25.128,61 lei reprezentând contravaloarea autospecialei.
Nu intrăm în detalii referitoare la maniera în care s-au efectuat „verificările”, respectiv la faptul că i s-a cerut polițistului să facă dovada că în acel autoturism pe care îl urmărea existau țigări de contrabandă în condițiile în care respectivul nu a mai fost prins. Și multe alte asemenea aberații. Mare lucru că nu ne-am aflat în situația de a fi cercetat și disciplinar polițistul pentru că nu a continuat urmărirea autoturismului după accident… în alergare. Iată că după mai bine de 3 ani, după 2 decizii emise și contestate, și după o luptă acerbă cu birocrații din I.P.J. Satu Mare, la ultimul for constituit să analizeze contestațiile împotriva deciziilor de imputare, Comisia de Jurisdicție a Imputațiilor din M.A.I., am reușit să anulăm titlul executoriu și să îl exonerăm de plata acestei sume uriașe de 25.000 lei.
Ne întrebăm acum, în ce manieră își mai pot îndeplini sarcinile de serviciu polițiștii, în condițiile în care sunt nevoiți să se lupte cu propria instituție. Sau ce rezultate li se mai pot pretinde când la tot pasul, prin diferite forme, sunt descurajați să își dea interesul pentru aplicarea legii. Nu degeaba continuă să dăinuie în aceasta instituție proverbul: „Nu muncești, nu greșești!”
Alăturat atașăm Hotărârea nr. 165 din 23.10.2015 spre studiu și lămuriri. Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România, va fi mereu alături de membri săi, indiferent de situaţie şi va lupta cu sistemul până la capăt !
Sursa: Sindicatul Europol Satu Mare
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare