Ghiozdanele viitorului au fost programate în acest weekend la Satu Mare
Ghiozdanul care te apără de câini, ghiozdanul care îți numără cărțile sau ghiozdanul care sună la poliție singur când este furat nu sunt doar vorbe, ci sunt chiar o realitate în urma ultimului sfârșit de săptămână. 22 de studenți, în 11 echipe, s-au întrecut să realizeze un ghiodan inteligent în cadrul unui concurs hackton organizat la Satu Mare.
Nu doar realizările concurenților au fost premiere, ci și concursul în sine. Rotahack, concursul de programare embedded este primul de acest fel organizat în România în afara unui centru universitar, ceea ce a făcut ca munca organizatorilor să fie una extrem de grea să convingă tinerii din diferite colțuri ale țării să vină până la Satu Mare.
„Este o premieră un astfel de concurs pentru orașe care nu sunt centre universitare. Am reușit să atrage elevi din 9 județe ale țării, ceea ce ne bucură, fiind o reușită pentru noi, la prima ediție. Față de alte hackatoane, aici au avut ocazia să plece noaptea de la concurs și să se odihnească, noi oferindu-le cazarea gratuit în cadrul concursului”, a explicat Marian Vanca, organizator din partea Rotaract Satu Mare.
Concursul a început la mijlocul zilei de vineri, când participanții au primit tema pe care o au de realizat în cele 48 de ore de competiție, realizarea unui ghiozdan inteligent După cum au afirmat chiar ei, unii au stat câteva ore doar ca să se gândească ce ar putea realiza pentru a-i și atrage pe cei cărora le este destinat, tinerii, dar să îi și convingă pe cei care le cumpără, părinții, să dea banii pe ele.
„Fiecare echipă a primit un pachet de component electronice minim, bazat pe o placă Alduino, conectori și alte câteva elemente. Nu au avut voie cu device-uri din exterior, ceea ce a fost destul de dificil pentru ei. Oarecum resursele le-au fost limitate”,a mai explicat Marian Vanca, organizatorul concursului.
Imaginația tinerilor nu a lăsat de așteptat, iar aceștia au realizat lucruri incredibile pentru ghiozdanele viitorului. Ghiozdanele lor au cântărit greutatea conținutului și au anunțat dacă acesta este prea greu, raportat la greutatea corporal a elevului, altele chiar anunțau purtătorul lui dacă a transpirat prea tare, ceea ce indica faptul că este destul de obosit și trebuie să ia o pauză.
„Am descoperit că unul dintre componentele pe care le-am primit transmite un sunet pe o frecvență joacă, frecvență care deranjează câinii, după cum am studiat noi problema. Am zis să folosim acest lucru pentru a crea o funcție ghiozdanului, așa că i-am pus un buton de panica, pe care purtătorul ghiozdanului poate apăsa când este atacat de câini, pentru a-I alunga”, a fost o parte din prezentarea unui concurent despre subiectul lui.
Un alt elev, care a conceput o funcție deosebită a ghiozdanului, aceea de a suna la poliție și la părinții elevului atunci când ghiozdanul este bruscat, semn că elevul e bătut, a căzut sau I s-a furat ghiozdanul, a avut și strategia de marketing pregătită:
„Ca să putem să le introducem pe piață, le vom oferi pentru început unor persoane cheie, unor factori de încredere din rândul tinerilor, ca să le poarte, iar mai apoi toți cei care îi plac și le vor dori. E un ghiozdan care nu ne costă mult pentru a-l produce, dar se poate vine la prețuri bune dacă îl marketizăm bine”, afirmă o altă echipă.
Nu au lipsit ghiozdanele care să le atragă atenția purtătorilor că nu este purtat corect,pe ambii umeri, cum au fost realizate și ghiozdane care pot fi programate să știe în fiecare zi câte cărți trebuie să conțină ghiozdanul și să îl avertizeze pe elev dacă a uitat să își pună un manual la școală.
La final, organizatorii și juriul s-au declarat încântați de concurs, de realizările participanților și de modul în care se poate revoluționa un domeniu atât de important în doar 48 de ore de programare ale unor tineri studenți.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare