Magyar Lóránd: Grupurile de acțiune locală trebuie să aibă putere de decizie pentru că numai astfel activitatea lor poate deveni eficientă, la standardele impuse de strategiile de dezvoltare

“Susțin activitatea grupurilor de acțiune locală încă de la înființarea lor, deoarece consider că cea mai eficientă modalitate de dezvoltare este cea care oferă posibilitatea fiecărei comunități să își dezvolte propria strategie, bazată pe resursele și valorile proprii. Această strategie va fi aplicată în funcție de cerințele și prioritățile locale” – a declarat deputatul de Satu Mare, Magyar Lóránd în cadrul unei dezbateri pe tema grupurilor de acțiune locală.
Deputatul Magyar Lóránd, care are o experiență vastă în domeniul dezvoltării rurale, susține că, de-a lungul anilor, tot mai multe localități sătmărene au apreciat faptul că implicarea și, în același timp, colaborarea cu un asemenea grup de inițiativă, le poate aduce avantaje deosebite. Pe de altă parte, mai există, totuși, localități care nu s-au înscris în nicio asemenea organizație, drept pentru care pierd oportunități importante de dezvoltare.
“Comunele Beltiug și Acâș au un potențial turistic foarte important în economia județului Satu Mare, în primul rând datorită podgoriilor sale renumite și resurselor de apă termală” – a mai precizat deputatul Magyar Lóránd .
În județul Satu Mare funcționează în prezent patru asemenea grupuri locale, care cuprind zonele: GAL Zona Satmarului, GAL Sud-Vest Satu Mare, GAL Țara Oașului, GAL Microregiunea Someș-Codru.
„Susțin inițiativa care propune ca suma destinată acestor grupuri, sumă alocată din fondul de 1 miliard de euro pe țară, să fie administrată pe plan local în vederea realizării proiectelor de licitație, pentru că, după părerea mea, hotărârile locale trebuie să baza reală a dezvoltării rurale. Se discută mult despre acest subiect atât pe plan european, cât și pe plan național, însă, din păcate, nu putem vorbi încă de rezultate concrete.” – a adăugat deputatul Magyar Lóránd.
Deputatul UDMR susține că, de foarte multe ori, criteriile pe baza cărora sunt organizare aceste licitații nu corespund nevoilor locale. Un exemplu elocvent în acest sens, este comuna Dorolț. Această comună nu are șanse să câștige nicio licitație organizată la nivel național, pentru asfaltarea drumurilor locale, pentru că nu dispune de o gară proprie – acesta fiind un criteriu de bază pentru obținerea sprijinului financiar, motivul fiind că segmentul de drum reabilitat din aceste fonduri trebuie să includă și o gară.
„Evitarea unor astfel de cazuri reprezintă o prioritate pentru UDMR. Dorim ca la următoarea serie de licitații, grupurilor microregionale să li poată acorda sume mai mari, care să poată fi investite în funcție de nevoile locale. Procesul de dezvoltare ar fi mult mai vizibil dacă prioritățile pentu investiții ar fi decise la nivel local, în funcție de nevoile cetățenilor”, a subliniat deputatul UDMR, Magyar Lóránd.

ULTIMELE ȘTIRI
Serviciu nou la SCM Dr. Coica - transport medicalizat cu ambulanțe proprii
Mărinimia copiilor de la Doba, bucuria celor internați la Spitalul Județean
Povestea sătmăreanului care înfrumusețează cele mai scumpe mașini din România
Femeie din Satu Mare, rătăcită pe străzile din București - o cunoaște cineva și o poate ajuta?
Luni începe "Rabla pentru Sobe" -12 comune din județ se pot inscrie
Oșan oprit în trafic pentru un control de rutină, ridicat de la volan și dus direct în arest - a înc...
Consilierul PNL Victor Cernea a pus tunurile pe Apaserv „Sucuri, cafele și mese în valoare de 70.000...
Două focare noi de pestă porcină africană în județul Satu Mare
Accident pe Drumul Careiului la ieșirea din oraș - trafic e dat peste cap
Tășnădenii de la Allu au deschis băcănie online - primul produs listat: cozonacul pentru Paște
Prefectul Altfatter cete și mai multe controale la agenții economici în perioada Paștelui
La Odoreu lucrările nu se opresc, un ciuda vremii capricioase
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare