Vrei un cățel în familia ta? Medicul veterinar Sălăjan Vivian te învață cum trebuie să îl alegi și la ce să fii atent

Achiziţionarea unui căţel aduce multă lumină şi bucurie în viaţa oricui dar omul este în vârful lanţului trofic, deci el răspunde de toate vietăţile din jurul său , atât animale cât şi plante. Dacă doreşti să îţi iei un companion patruped, trebuie să răspunzi tu însuţi la nişte întrebări, afirmă medicii veterinari.
Sălăjean Vivian Ştefan este un medic veterinar care este specializat pe câini şi cai şi care ştie ce înseamnă viaţa cu un patruped alături şi îi sfătuieşte pe cei care îşi doresc un câine să privească în perspectivă înainte de a-şi achiziţiona unul.
„Durata medie de viaţă a unui câine este între 10-13 ani. Cum îţi vezi viaţa în următorii 10-13 ani ? Vei pleca la facultate, te căsătoreşti, o să ai copii, îţi schimbi apartamentul şi te muţi la casa, mergi să lucrezi în străinătate? La cine o să laşi căţelul dacă pleci într-o călătorie sau doamne fereşte dacă te îmbolnăveşti ? Mai apoi sunt şi alte aspecte, cum ar fi suma pe care eşti dispus să o cheltui lunar pentru întreţinerea unui câine, hrană, medicamente, vaccinuri, dresaj. Este importat să ştii unde vei locui în următorii ani, la casă sau în apartament, pentru că în funcţie de asta îţi alegi rasa de câine care ţi se potriveşte. Apoi trebuie să te întrebi cât de consecvent eşti, câtă voinţă ai şi dacă partenerul tău va fi dispus să accepte un animal de companie”, afirmă medicul veterinar.
După ce ai reflectat şi te-ai autointerogat urmează să alegi rasa, respectiv genul care trebuie să corespundă răspunsurilor tale la acele întrebari. În funcţie de răspunsurile pe care ţi le-ai dat, Vivian are următoarele sfaturi pentru cei care îşi doresc să fie posesorie de câine.
„Dacă consideri că următorii tăi ani se vor schimba radical, vei călători mult, te vei muta des, ar fi bine să te gândeşti la cineva care să preia câinele temporar sau permanent în cazul în care viaţa ta va suferi o reformă semnificativă. Pe lângă costul achiziţiei unui căţel, în cazul în care nu adopţi, el va mai avea nevoie de mâncare, consultaţii/vaccinări, deparazitări, tratamente, lese şi zgărzi, posibile obiecte diverse din casă distruse care vor necesita înlocuire ?, un câine mai mare poate implica şi costuri mai mari.
Dacă trăieşti într-o garsonieră nu ar fi indicat să îţi iei un ciobănesc mioritic sau ciobănesc de Asia Centrală pentru că cel mai probabil el nu va fi prea fericit acolo, fapt care îi va schimba drastic comportamentul şi caracterul, ceea ce va avea respercusiuni şi asupra ta. Iar dacă stai la marginea pădurii nu îţi lua un bichon sau un chihuhua pentru că s-ar putea să îl fure şoimul sau vulpea. În general câinii cu blană scurtă nu rezistă foarte bine la frig iar cei cu blană lungă, deasă, nu suportă foarte bine căldura.”, mai afirmă veterinarul.
Dacă câinele va fi în casă este important de luat în calcul faptul că aceasta se va umple de păr, va trebui frecvent lăsat afară iar mai apoi înapoi în casă. Indicat în acest caz este să investiţi într-o uşă de câini, un cost pe care nu mulţi îl iau în calcul.
Important este şi sexul câinelui, o femelă va intra în călduri o dată la doi ani şi va lăsa pete de sânge pe covor. În cazul în care alegeţi un mascul, acest disconfort va dispărea, dar poate apărea riscul de a vă trezi cu uşa roasă de fiecare dată când va simţi o femelă în călduri, mai afirmă specialiştii.
„Va trebui să ai în vedere talia animalului. Oricum va trebui să acorzi minim 1-3 ore pe zi prietenului tău, indiferent dacă e caniculă afară sau dacă plouă de 3 zile sau şeful tău ţi-a făcut ziua nasoală. Acestea sunt problemele tale şi nu ale lui. El are nevoie de tine.
Orice câine ţi-ai alege, cel târziu după vârsta de 10 luni va încerca să preia supremaţia, să te domine , indiferent că este de talie mică sau mare. Nu trebuie să uităm că ei se ghidează după nişte instincte. Iar dacă vei avea un ciobănesc de 60 de kg crezi că vei putea să fii destul de autoritar şi puternic cu el? Dar copilul tău? Dar bunica? O să reuşesti să îţi menţii poziţia? Dacă nu, nu îţi lua un ciobănesc caucazian, Rottweiler, ciobanesc de asia centrala sau alte rase mari cunoscute ca a fi dure.
Oricât de dur ar suna unele lucruri pe care le-am mentionat, sunt nişte realităţi. Tu trebuie să te pregăteşti, şi să îi oferi afecţiune, dragoste, timp şi îngrijire, atât cât îţi va dărui şi el ţie.”, mai afirmă Vivian Sălăjan.

CITEȘTE ȘI: Interpretul Ghiță Botoș mulțumește sătmărenilor care s-au implicat în lupta lui cu boala
ULTIMELE ȘTIRI
Sătmărenii de la SavElectro, parteneri BookLand într-un amplu proiect de modernizare de școli
Sătmărean prins cu droguri comandate de pe internet și aduse în țară cu curierul
Interpretul Ghiță Botoș mulțumește sătmărenilor care s-au implicat în lupta lui cu boala
Deputatul Mircea Govor cere o strategie națională pentru combaterea bullyingului din școli
O brutărie din Tășnad a fost închisă de ANPC - multe nereguli constatate
Akcent te așteaptă la Restaurant Capricci - fără trandafiri, dar cu un show de zile mari
Pălinca de Satu Mare a ajuns pe cele mai mari aeroporturi din România
Bătrâna Dacie a lui Ovidiu s-a stricat în Las Vegas, înainte de finalul aventurii
Deputatul Magyar Lorand anunță un program de sprijin guvernamental pentru legumicultori
Doi sătmăreni au fost reținuți pentru contrabandă
Un nou focar de pestă porcină africană în județul Satu Mare
14 containere pentru deșeuri textile au fost amplasate în municipiul Satu Mare
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare