Europarlamentarul Maria Grapini i-a încurajat pe fermierii sătmăreni să aplice pentru fonduri europene

Europarlamentarul Maria Grapini a fost prezentă sâmbătă după masa în județul Satu Mare pentru a lua parte la o întâlnire cu fermierii din județ, pentru a le aduce informații proaspete ce îi privesc pe ei, direct de la Bruxelles, dar și pentru a le răspunde întrebărilor și nelămuririlor.
Peste 70 de persoane au fost prezente în sală, introducerea evenimentului fiind făcută de Vasile Deac, președintele PPU-sl Satu Mare.
„Unele probleme țin de nivel național sau chiar local, iar altele sunt de nivel european. Un lucru pe care sper să îl câștigăm, e ca fondurile de coeziune să continue și după 2020. După acești ani ne dorim să avem fpnd de coeziune, el vă ajută și pe dumneavoastră în rural, iar politica agricolă comună este importantă în piața internă. Constat, dupăc e sunt de trei ani acolo, că lucrurile nu se cunosc la nivel național, respectiv ce se decide în Parlamentul European și ce ar trebui să se implementeze la nivel național, nu se transmite, nu se știe cine trebuie să implementeze anumite hotărâri, dacă sunt de competență națională sau europeană. Din 2007 parcă s-a încercat să se transfere toată neputința națională în sarcina Comisiei Europene. Nu este așa.” a afirmat Maria Grapini în fața sătmărenilor.
În acest sens, europarlamentarul le-a dat și niște exemple fermierilor, cel mai elecvent fiid cel al TVA-ului, despe care guvernanții au spus că nu sunt lăsați de Parlamentul European să îl scadă mai mult decât este în prezent. Maria Grapini i-a informat pe fermieri că rolul Parlamentului European a fost de a stabili limitele maxime și minime pentru TVA, respectiv 27% maxim și 0% minim, iar în rest e de competență națională să decidă unde stabilește cota de TVA.
Maria Grapini i-a mai încurajat pe fermieri să nu renunțe la scrierea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene, pentru că există încă mulți care care așteaptă să ajungă în România, noi fiind țara care luăm mai mult decât cotizăm la Uniunea Europeană.
„România nu stă cel mai rău, să spun acum, că avem o absorbție de 16% și media pe Uniunea Europeană este de 18%. A fost un stop teribil în anul 2016 pentru că nu au fost acreditate autoritățile de management, după aceea am început să scriem proiecte. România are o restanță foarte mare în Fondul Strategic de Investiței, care v-ar ajuta și pe dumneavoastră. Acesta a fost gândit pentru 2014-2020, pentru a merge în zonele mai puțin dezvoltate. Din păcate punând criteriul primul venit, primul servit, iar noi nefiind pregătiți acasă, nu am depus proiectele, iar acum vreo 380 de miliarde de euro s-au consumat. Mai sunt ceva bani, până la 600 de miliarde. ”, a mai afirmat europarlamentarul.

ULTIMELE ȘTIRI
Merg la Campionatul Mondial in SUA - Tinerii de la B-Robo, performanță extraordinară în acest weeken...
Sătmăreanul Florin Gardos, atac subtil la Nordis, din fața unui proiect imobiliar pe care îl dezvolt...
Sătmărean căutat de Poliție, dat dispărut de familie
O sală de eveniment cu un concept unic urmează să se deschidă în județul Satu Mare - se pot face dej...
Sătmăreanul Ovidiu Pop a pornit în expediție cu Dacia în SUA - peste 5000 km cu Dacia 1310
S-a încheiat perioada de înscriere pentru alegerile prezidențiale - 23 de persoane s-au înscris
Trei spadasine și doi antrenori sătmăreni la Campionatul Mondial de cadeți și juniori
Sezonul de schi la Luna Șes s-a încheiat - cine se aventurează o face pe propria răspundere
Un jandarm aflat în timpul liber, salvator pentru o persoană căzută pe stradă
Amenzi de zeci de mii de lei date de polițiștii de frontieră în urma unei acțiuni pe drumurile spre ...
"Bătrânii noștri nu au băut apă, numai vin" - Laszlo Hetei despre rolul cramelor din Beltiug
Din casa de copii, în lumea afacerilor -Anton Varga și Eliezer Cleaning, o poveste de viață și de mă...
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare