Minorities in Europe | Parteneriat multilateral Erasmus +

Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși”, Satu Mare a primit aprobare și pentru anii școlari 2018 – 2019 respectiv 2019 – 2020 pentru un nou proiect European, parteneriat multilateral Erasmus +, acțiunea cheie KA2 intitulat, “Minorities in Europe”. Țările partenere din acest proiect sunt: România, Germania, Macedonia, Spania si Turcia.
Datorită diversității culturale din Europa și a faptului că în ultimii ani s-au dezvoltat diferite minorități in țările europene, am simțit nevoia să abordăm această temă de mare interes, pentru a ne familiariza și a conștientiza elevii, părinții, comunitatea de importanța acestei diversități culturale și de asemenea, de rolul important pe care le au minoritățile în dezvoltarea acestei diversități. Prin interschimburi culturale, elevii, și nu numai, vor conlucra la combaterea prejudiciilor legate de minoritățile aflate în țările partenere, în vederea unei incluziuni sociale cât mai potrivite. De asemenea, în proiect vor lua parte chiar elevi proveniți din aceste minorități ale comunităților implicate.
Diferite activități se vor desfășura pe parcursul proiectului, în care vor fi implicați elevii, profesorii, părinții și comunitatea locală. Obiectivele principale sunt: sublinierea diversității culturale în vederea perpetuării tradițiilor, incluziunea socială printre elevii proveniți din minorități, exersarea limbii engleze și a competențelor informatice, dezvoltarea abilităților de comunicarea și cooperarea dintre elevi.
Ca în orice alt proiect, si acesta urmărește ca la finalul său să fie realizate diferite rezultate concrete de către elevi, și anume: completarea unor chestionare, realizarea unor prezentări powerpoint, pagina web, un logo al proiectului, diferite eseuri pe această temă, diferite expoziții, ateliere de lucru, produse de marketing, postere, scurte filmulețe, etc.
Pornim cu multă speranță, multe așteptări și cu dorința de a lucra împreună la aceste activități propuse în proiect, în vederea unor realizări importante atât la nivel de școală, cât și la nivel de comunitate. Această cooperare internațională ne ajuta în înțelegerea si aprofundarea problemelor existente la nivelul minorităților din țările europene, la dezvoltarea sentimentelor de empatie și în acceptarea față de aceștia și nu în ultimul rând la perpetuarea culturii, tradițiilor, obiceiurilor fiecărei comunități în parte.
