PROIECT ERASMUS – Minorities in Europe – Minorități în Europa | Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși, Satu Mare

Joi, 8 noiembrie 2018, a fost o zi de sărbătoare pentru elevii și profesorii Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși, Satu Mare, deoarece s-a organizat deschiderea oficială a celui de al șaselea proiect internațional finanțat din fonduri europene de către Uniunea Europeană.
Proiectul Erasmus + face parte din acțiunea KA2, ceea ce presupune cooperare pentru inovare și bune practici, parteneriate strategice. Erasmus + este un program comun pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport şi are un caracter trans-naţional în ceea ce priveşte mobilitatea si cooperarea care vizează crearea unui impact la nivel de sistem.
Minorities in Europe – Minorități în Europa – este titlul proiectului și se desfășoară pe doi ani școlari, astfel 2018 – 2019 respectiv 2019 – 2020.
Un grup de 3 profesori din Germania și Turcia au petrecut 3 zile la Satu Mare în decembrie 2017, având ca și gazde echipa de management al Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși. Acestea au fost zilele când s-au pus bazele proiectului, cele trei țări dorind să depună candidatura împreună pe o temă foarte bine gândită și lucrată. Între reprezentanții celor trei țări, Derya Balci Sezginmert (Turcia), Renate Klupp și Pedro May (Germania) și Olivia Pop (România) există colaborare încă din 2010, când împreună au mai coluctrat la depunerea unui candidaturi pentru un proiect european. In lunile ianuarie, februarie, martie 2018, s-au mai alipit celor trei țări câte o școală din Macedonia și Spania, astfel încât proiectul a fost înaintat Agenției Naționale din Germania, unde a și primit aprobarea.
Cele cinci școli sunt Walter-Mohr-Realschule Traunreut, Germania, Pertevniyal Lisesi Istambul, Turcia, Osnovno uciliste Dame Gruev Bitola, Macedonia, Institut Bernat el Ferrer Molins de Rei, Spania respectiv Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, Satu Mare, România.
La evenimentul nostru am fost onorați de prezența doamnei viceprimar prof. Doina Feher, a doamnei inspector școlar general adjunct prof. Delia Gavra din partea I.S.J Satu Mare, a doamnei inspector pentru proiecte europene prof. Oltea Săveanu din partea I.S.J Satu Mare, a doamnei director adjunct al Colegiului Economic Gheorghe Dragoș – prof. Bogdana Vasile și a doamnei director al Școlii Postliceale Sanitare de Stat Satu Mare – prof. Lucica Moldovan respectiv elevii și cadrele didactice ale liceului nostru.
Doamna director al liceului gazdă, prof. Șimon Daniela a oficiat deschiderea proiectului, iar apoi au luat cuvântul invitații noștri.
A urmat apoi prezentarea proiectului, susținută de coordonatoarea proiectului, dir. adj. prof. Pop Olivia.
Obiectivele proiectului sunt: sublinierea diversității culturale în vederea perpetuării tradițiilor; incluziunea socială la elevii proveniți din rândul minorităților; exersarea limbii engleze și a competențelor informatice; dezvoltarea abilităților de comunicare și cooperarea dintre elevi; dezvoltarea empatiei, a toleranței.
Datorită diversității culturale din Europa și a faptului că în ultimii ani s-au dezvoltat diferite minorități în țările europene, am simțit nevoia să abordăm această temă de mare interes, pentru a ne familiariza și a conștientiza elevii, părinții, comunitatea locală de importanța diversității culturale și de rolul important pe care îl au minoritățile în dezvoltarea acesteia.
Diferite activități se vor desfășura pe parcursul proiectului, în care vor fi implicați elevii, profesorii, părinții și comunitatea locală: chestionare, ateliere de lucru (managementul conflictelor, incluziune socială), e – book (influența limbilor asupra limbii noastre materne), jocuri de rol (Cum este să te simți în minoritate?), activități pe tema patrimoniului cultural, interviu cu autoritățile locale, logo, pagină web, diferite produse de marketing, eseuri, ghid de călătorie, expoziție despre minorități și bogăția culturală, plan de lecție pe tema Multiculturalității, activitatea MOMENT EUROPE – expoziție de fotografie, conferință de presă.
Această cooperare internațională ne ajută în înțelegerea si aprofundarea problemelor existente la nivelul minorităților din țările europene, la dezvoltarea sentimentelor de empatie și nu în ultimul rând la perpetuarea culturii, tradițiilor, obiceiurilor fiecărei comunități în parte.
Prima întâlnire din cadrul proiectului se va organiza în perioada 18-23 noiembrie 2018 la liceul partener din Spania, iar elevii și profesorii se pregătesc pentru aceasta.
