DOAR UN PAMFLET?! Ce poţi face pentru a diminua violenţa online?
Există forme ale violenţei care nu dor fizic, dar care deranjează şi creează prejudicii unor categorii de semeni. Violenţa online este omniprezentă. Ea nu îmbracă doar forme ascunse, nu se manifestă doar implicit, nu se rezumă la scrierea de mesaje private cu caracter ameninţător sau chiar în scop de şantaj.
Uneori e la vedere, nedisimulată. Apare sub forma unor concursuri, evenimente, postări jignitoare ori care îndeamnă la ură, menite să insufle frica unei anumite categorii de persoane.
Victimele – subiect al denigrării publice, ori ale unor aşa zise luări de poziţie menite să conştientizeze publicul larg asupra unei probleme, pot fi alese în funcţie de diferite criterii: sex, vârstă, etnie, naţionalitate, culoarea pielii, religie, orientare sexuală…şi lista poate continua.
Trist e atunci când autorii, de regulă tineri pătimaşi în a-şi impune un punct de vedere cu orice preţ şi a aduna like-uri şi distribuiri, îşi camuflează faptele (ce pot intra în sfera penală) sub perdeaua de fum a unui ,,pamflet”.
Ce poţi face pentru a diminua violenţa online?
– Nu acorda atenţie evenimentelor care promovează violenţa. Un like, share, interested sunt modalităţi de a-i încuraja pe autorii unor astfel de fapte să continue. Adoptă o atitudine fermă şi ia poziţie faţă de glumele sau
postările jignitoare.
– Raportează orice postare ce îndeamnă la ură, discriminare, violenţă împotriva unei categorii de persoane, în primul rând pe site-ul care găzduieşte respectiva publicare şi apoi autorităţilor. Dacă consideri că situaţia
aduce atingere unor categorii de persoane, nu ezita să salvezi postările,mesajele, articolele în cauză şi să faci o plângere către Poliţie, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării sau alte instituţii responsabile.
– Sesizează un ONG care se ocupă de problemele categoriei vizate. Împreună suntem mai puternici, iar într-un ONG poţi găsi specialişti (jurişti, psihologi) care pot găsi o formă legală de sesizare a violenţei online.
– Învaţă copiii şi tinerii să acorde respect tuturor oamenilor şi să se comporte civilizat şi în mediul real şi în online. Dacă sunt victime ale violenţei online pot raporta pe site-uri dedicate siguranţei online a copiilor.
Mai multe informaţii despre siguranţa online şi raportarea abuzurilor pe www.oradenet.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare