AZI VORBIM DESPRE TRAFICUL ȘI CUMPĂRAREA DE INFLUENȚĂ


În Codul Penal sunt prevăzute în rândul infracțiunilor de corupție traficul de influență (art. 291), respectiv cumpărarea de influență (art. 292). Ca orice act de corupție, acestea presupun săvârșirea unei fapte penale ce are legătură cu munca unui funcționar public în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu.
Promisiunile de a ,,interveni” pe lângă un funcționar public pentru ca acesta să-și încalce, practic, atribuțiile de serviciu acționând în favoarea unei persoane, cu un interes nelegal, te poate aduce în situația de infractor, indiferent de finalitatea actului în sine. În plus, bunurile primite pentru a intermedia această ,,tranzacție” se confiscă. Așa că, gândește de două ori înainte de a promite o dată!
Traficul de influenţă- art. 291 Cod penal (1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct, sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care
promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Cumpărarea de influenţă- art. 292 Cod penal (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe
acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie
îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.
(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat, dacă au fost date după denunţul prevăzut în alin. (2).
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscării, iar dacă acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

