Activități economice ilegale la Spitalul Județean? – Cum sunt „făcute de bani” proaspetele mămici

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

De câteva luni, la Spitalul Județean, la secția de nou născuți, a apărut o nouă modă, aceea de a poza bebelușul în primele sale zile de viață. Am putea spune chiar în primele sale ore de viață.

Acest lucru se practica de către mămici și până acum, dar în afara spitalului, în intimitatea propiului cămin sau într-un studio fotograf profesional, nu în spital.

Dar se pare că cineva a simțit miros de bani din această modă și a decis să treacă dincolo de ușile secției, și chiar de ușile saloanelor și să pozeze bebelușii imediat după naștere. Acest lucru nu ar fi o problemă, dar se ridică o serie de întrebări care a putea scoate la lumină o serie de nereguli, poate chiar ilegalități, comise deopotrivă de cei de la Spitalul Județean cât și de societatea care oferă serviciul fotografic.

Un străin în salon cu mămica, dar tatăl nu are voie 

Pentru a documenta acest subiect am luat legătura cu mai multe mămici care au născut la Spitalul Județean, cărora le vom păstra identitatea ascunsă, pentru că știm că în ziua de astăzi să ai curajul să spui presei lucruri din interiorul unui sistem, pot aduce repercursiune nefericite.Iar unele din aceste mame își mai doresc copii și cel mai probabil îi vor naște tot la Spitalul Județean.

Începem prin a spune că acest serviciu fotografic a apărut în spitalul județean aproximativ prin luna noiembrie sau decembrie, când o doamnă apărea în salonul mămicilor, propunându-le acestora să le pozele bebelușii. Nu putem să ne exprimăm încă, în lipsă de dovezi, dacă acea persoană are un acord scris cu spitalul, are acte necesare în acest sens, are pregătire și are toate avizele necesare, dar ce știm e faptul că i se permite să intre în saloanele lăuzelor.

Ei bine prima nemulțumire a mamelor este că un străin poate primi acces în salon, poate să le stea aproape de bebeluși, dar tații copiilor nu au acest privilegiu, decât dacă cunosc pe cineva din interior, altfel, sunt nevoiți să își vadă soțiile și copiii doar la geam, câteva minute.

Nu știm dacă fotografa, căci e vorba de  o femeie din spusele mamelor, îndeplinește toate regulile de igienă și securitate medicală, dar cert este că nu are nici o opreliște de a intra în saloane.

„Când am născut eu anul trecut, nu era doamna fotograf, dar acum din ce îmi povestiți despre subiect, mă simt jignită și revoltată, pentru că eu când am născut, soțul meu nu a avut voie să vină în salon și să stea cu mine acolo, dar înțeleg că un străin are acum voie. Bine și atunci mai intrau tătici în secție și în saloane, dar trebuiau să cunoască pe cineva”, afirmă o mămică ce a născut în cursul verii trecute la Spitalul Județean.

Pozele se fac doar cu fotograful impus și agreat de spital, nu cu oricine

Alte mămici cu care am discutat au afirmat că au fost interesate de serviciul fotografic oferit de doamna care s-a prezentat în salon, dar și-ar fi dorit ca pozele să fie făcute de un fotograf cunoscut de mămică. Ei bine, acest lucru nu este posibil, pentru că mamele nu au voie să își aducă, din exterior, nici un fotograf pentru a le poza pe patul de spital.

Am putea înțelege acest lucru, pentru că nu oricine poate intra într-o secție de lăuze, persoane a căror sistem imunitar este mai scăzut după naștere, pentru că unele persoane ar putea fi purtătoare a unor boli.

DAR,

Am discutat cu mai mulți fotografi din Satu Mare, implicit cu reprezentanți ai asociației de fotografi „Prisma” din Satu Mare, care afirmă că ei nu au primit, nici în numele asociației, nici în nume personal, nici o cerere de ofertă din partea Spitalului Județean sau măcar o înstiințare că la Spitalul Județean se va agrea acest serviciu, astfel încât să poată intra într-o procedură transparentă de alegere a firmei care va presta acest serviciu pentru proaspetele mămici.

Fără bon fiscal și cu oferte făcute după ochi

„La mine în salon a venit doamna și mi-a propus să îmi pozeze fetița. I-am transmis că nu sunt interesată să achiziționez acest serviciu, dar a zis că totuși o pozează și imi trimite o poză pe email. Mi-a și trimis, o singură poză, iar pentru restul, dacă le doream, trebuia să plătesc”, mai afirmă o proaspătă mămică.

Din ce am mai discutat cu alte mămici, care au acceptat să le fie pozat bebelușul și pe urmă au cerut toate pozele realizate, ședința foto costă 150 de lei, la care se pot adăuga costuri suplimentare, asta dacă mămica dorește și album cu pozele bebelușui sau calendar în care să apară bebelușul.

Ceea ce ne-au transmis mamele care au plătit, este faptul că, nici una dintre ele, nu au primit sau măcar văzut un bon fiscal pentru banii pe care i-au scos din buzunar.

Mămicile mințite că imaginile sunt pentru presă

De fapt scânteia de la care a pornit toată investigația noastră este faptul că, acum câteva zile uneia dintre mămici i s-a oferit ocazia să fie filmată în timp ce naște. Nedumerită, femeia a întrebat pentru ce să fie filmată, mai ales că aceasta nu mai era la prima naștere.

„Mi-e mi-a spus doamna asistentă că presa și se difuzează la tv și am crezut că glumește ! Și o întreb din nou! Și același răspuns, când am întrebat-o cine este fotograful”, afirmă mămica cu care am luat legătura.

Este clar în acest moment că la mijloc în toată afacerea pozelor de la spital, și se pare că mai nou se oferă și servicii video, e ceva necurat, pentru că cei de la spital ajung să se folosească de presă pentru a convinge mămicile să accepte un serviciu pentru care ajung să plătească.

Presa nu ar difuza niciodată astfel de imagini, ele fiind prea dure și prea implicite pentru a fi date pe post, iar despre o emisiune de tip reality-show din domeniul medical, nu am auzit până acum la Satu Mare.

Mamei nu i s-a spus că ar fi vorba de o filmare în interes medical, iar dacă ar fi un asemenea tip de filmare, considerăm că mamele ar trebui înstiințate înainte, ar trebui să își dea un acord scris și să li se dea să semneze un acord pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, căci doar se stochează acele filmări, pe care degeaba le ai dacă nu ai și datele pacientei, pentru un studiu de caz ulterior.

 

Menționăm că până în acest moment nu am luat legătura cu conducerea spitalului despre acest subiect, acest lucru urmând să îl facem după apariția acestui material, pentru a cere un punct de vedere și bineînțeles tot ce există act semnat în acest acord între spital și firma care prestează serviciile fotografice ( dacă e vorba de o firmă și nu doar o persoană fizică)

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *