Primăria se laudă că luptă cu samsarii imobiliari, dar ține secrete numele celor care cer autorizații de construcție

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Primăria Satu Mare se laudă în ultima perioadă că duce o luptă acerbă cu samsarii imobiliari care vor să fenteze legea pentru a construi blocuri în zone de case sau blocuri fără suficiente locuri de parcare pentru numărul de apartamente.

Cu toate acestea, deși legea spune că numele și prenumele celor care solicită autorizații de construcții sunt date publice, deci sub incidența legii 544 a datelor de interes public, Primăria Satu Mare ascunde numele acestora, pe lista celor care solicită autorizații de construcție apărând doar formulările „persoană fizică” și ”persoană juridică”

În același timp, în județe precum Sibiu sau Maramureș, listele celor care solicită autorizații de construcție conțin numele și prenumele solicitanților, ba mai mult chiar și sumele investițiilor, aceste primării neavând nimic de ascuns în acest sens.

Am putea înțelege o eventuală explicație a faptului că numele sunt ascunse pentru că ar intra sub incidența GDPR, a protecției datelor cu caracter personal, dar instanța de judecătă spune cu totul altceva:

”Asadar, datele cu caracter personal se subsumeaza notiunii generale de informatii si, in masura in care privesc activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, sunt susceptibile sa reprezinte informatii de interes public, in sensul art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 544/2001.”, este motivarea ICCJ într-un caz similar din județul Cluj, când Consiliul Județean nu a dorit să facă publice aceleași date, nume și prenume.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

3 thoughts on “Primăria se laudă că luptă cu samsarii imobiliari, dar ține secrete numele celor care cer autorizații de construcție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *