Minorități în Europa – Sărbători și Tradiții ale Minorităților din zona Sătmarului

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

La sfârșitul lunii septembrie începutul lunii octombrie (30.09-03.10.2019) s-au desfășurat activitățile de învățare – predare – formare la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, Satu Mare în cadrul proiectului Erasmus +, Minorități în Europa, acțiunea cheie KA2, cu parteneri sosiți din Turcia, Macedonia și Germania. Fiecare școală parteneră din Istambul- Turcia, Bitola – Macedonia și Traunreut – Germania au fost reprezentați de câte patru elevi respectiv profesori însoțitori.

Elevii au fost cazați în familiile elevilor liceului nostru pentru a avea oportunitatea de a se familiariza puțin cu cultura, stilul de viață, obiceiurile noastre respective pentru a puteaexersa cât mai mult comunicarea în limba engleză.

Tema întâlnirii din România a fost sărbătorile și tradițiile minorităților din zona noastră respectiv vizitarea obiectivelor turistice UNESCO din regiune.

Activitățile au fost împărțite în două categorii, astfel, în primele două zile acestea s-au desfășurat pe plan local și județean iar în următoarele două s-au vizitat obiectivele UNESCO și nu numai, din județul Maramureș.

Ziua de luni, 30 septembrie 2019, a debutat cu primirea oaspeților în mod tradițional cu pâine și sare, urmat de deschiderea oficială a întâlnirii, unde am avut onoarea de a ne bucura de prezența doamnei inspector prof. Hanc Liliana, din partea I.S.J. Satu Mare, care alături de conducerea liceului, le-a adresat partenerilor un cuvânt de bun-venit. Ziua a continuat cu prezentarea fiecărei școli partenere, vizitarea liceului nostru, respectiv ateliere de lucru pe tema socializării, a managementului conflictelor și a incluziunii sociale. Activitățile s-au desfășurat sub coordonarea consilier școlar prof. Jurge Raluca, prof. Petric Ianina și consilier școlar prof. Szabo Orsolya.

În a doua parte a zilei s-a vizitat Castelul Karolyi din Carei, unde am fost primiți de domnul director, respectiv în curtea castelului s-a desfășurat o demostrație de tir cu arcul,  unde și elevii doritori și-au putut încerca și demonstra talentele. În seara zilei de luni, ne –am deplasat la Centru Turistic Doba, unde sub coordonarea domnei Finta Cristina, agent turistic, am putut cu toții experimenta cum se desfășoară momentele de petrecere, dans și veselie, în rândul minorităților de etnie rromă din comună.

Ziua de marți a debutat cu o vizită la Prefectura Satu Mare, unde am fost primiți cu căldură sufletească de dascăl, de doamna viceprimar prof. Feher Doina, care le-a povestit musafirilor noștri despre municipiul Satu Mare, educația din localitate, punând accent pe minoritățile care trăiesc în orașul nostru. După călduroasa primire, am avut onoarea de a ne contiunua activitățile tot în Sala Mică a Prefecturii Satu Mare, unde elevii celor patru țări partenere au prezentat Tradițiile și Obiceiurile Minorităților din zona lor. Un moment deosebit al acestei zile a fost Festivalul Dansurilor Tradiționale din zona noastră desfășurat la Casa de Cultură G. M Zamfirescu din Satu Mare. La festival au participat: grupul de dans german Gemeinsam, din partea Liceului Teoretic German Johann Ettinger, coordonați de prof. Rist Gabriela; cea a Fetelor din Ardud, organizat în colaborare cu D.A.S. Satu Mare, coordonați de expert local Diana Tripon, prezentând dansul minorităților rrome din Ardud; Szamoshát Néptánc Együttes – cu dansuri tradiționale maghiare din zona Sătmarului, coordonați de Szarvas Karoly; copiii Școlii Gimnaziale ”Gellert Sandor” Micula ne-au încântat cu cântece ucrainiene iar Ansamblul Folcloric Național Transilvania din Baia Mare în colaborare cu Colegiul Tehnic ”George Barițiu” din Baia Mare ne-au prezentat dansuri maramureșene, sub coordonarea doamnelor prof. Stainer Claudia și Sălăgean Gabriela. Pentru a promova proiectele Erasmus +, elevii Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, Satu Mare în colaborare cu un grup de elevi ai Liceului cu Program Sportiv Satu Mare, au organizat și desfășurat un flashmob în Centru Nou al municipiului la care s-au alăturat elevii instituțiilor care au prezentat dansuri tradiționale ale minorităților, reprezentanții școlilor partenere din Germania, Macedonia și Turcia pentru a ne bucura împreună de acest moment inedit.

Activitățile de după masă au continuat în Atelierele Meșteșugărești ale Fundației Hans Lindner, unde elevii au putut să practice meșteșuguri tradiționale, (grădinăritul, tâmplăria, creații textile precum pregătirea tradiționalului cozonac cu mac și a sărățelelor) pentru descoperirea valorilor și competențelor personale sub coordonarea doamnei Pop Alexandra – coordonator proiect.

Ziua s-a terminat cu karting la Ciuperceni unde cu toții ne-am bucurat de viteza și performanța karting-urilor.

Ziua de miercuri a debutat cu vizita la Casa Olarului din Vama, care ne-a explicat despre tainele meseriei sale iar elevii încântați au și practicat-o. Un alt obiectiv a fost vizitarea Muzeului în Aer Liber din Negrești Oaș, a Cimitirului Vesel din Săpânța – care a devenit un punct de atracție datorită unicității sale pe plan național.  Joi, cu toții ne-am putut bucura și de vizitarea bisericilor din lemn din județul Maramureș care sunt înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, astfel, Biserica de Lemn din Budești, Josani, Desești, Bârsana, Poienile Izei, Ieud, Șurdești și Plopiș. Mesele tradiționale și savuroase din Maramureș au fost apreciate de toții.

Scopul și obiectivele vizitei de studiu din Satu Mare au fost îndeplinite, delegația celor trei școli partenere întorcându-se acasă cu un bagaj de informații și experiențe vis a vis de sărbătorile, tradițiile, cultura și stilul de viață al nostru, respectiv ale minorităților din zona noatră.

Toate activitățile din cadrul întâlnirii organizate la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Satu Mare au fost organizate de director prof. Șimon Daniela Liana și director adj., coordonator proiect prof. Pop Olivia.

Activitățile desfășurate au fost finanțate cu sprijinul Uniunii Europene.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *