În prag de criză economică, primăria Satu Mare vrea să ia un împrumut de aproape 32 milioane euro

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Criza din România cauza de coronavirus, pentru moment în domeniul sănătății este la un pas să lanseze și o criza economica, primele semnale ale acesteia fiind deja vizibile la nivel mondial. Cu toate acestea, Primăria SATU Mare se avanta sa ia un împrumut rambursabil de aproape 32 de milioane de euro.Proiectul se afla pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de mâine, când consilierilor li se va cere sa viteze acest împrumut. Cei de la PSD, prin vocea consilierului Ciprian Craciun au anunțat ca se opun acestui proiect considerând ca acest moment nu este oportun pentru astfel de împrumuturi.

Prezentam în continuare punctul de vedere al consilierul local Ciprian Craciun.

“Intrucat, la aceasta data, 25.03.2020, este declarata stare de urgenta, tinand seama de ultimele evolutii in viata economica si sociala, luand in calcul declaratiile si previziunile facute de catre autoritatile nationale si internationale si tinand seama ca in aceasta perioada cel mai bun ajutor pe care il putem da atat ca si persoane fizice cat si ca reprezentanti ai autoritatii locale este de a veni in sprijinul semenilor nostri. Consideram ca nu este o prioritate in acest moment contractarea unui credit de catre Primaria Municipiului Satu Mare in conditiile in care ne aflam intr-o situatie de urgenta care va genera automat niste cheltuieli.
In acest sens, cerem Primarului municipiului Satu Mare sa scoata de pe ordinea de zi a sedintei ordinare de maine proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unei/unor finanțări rambursabile interne/externe în valoare de maxim 153.563.728,81 lei , în vederea realizării unor obiective de investiții de interes local/refinanțarea datoriei publice locale.
Avand in vederea situatia nationala si internationala actuala si preconizand o viitoare criza economica majora cred ca indatorarea municipiului Satu Mare nu este oportuna in acest moment.
Intrucat suma maxima a imprumutului este foarte mare (aproximativ 32.000.000 EUR) , la fel si perioada de rambursare de 15 ani , consideram ca acest proiect de hotarare care este pe ordinea de zi a Consiliului Local de maine, 26.03.2020, este de interes public special astfel ca pentru adoptarea sa trebuiesc respectate prevederile art.7 din Legea 52/2003 republicata privind transparenta decizionala in administratia publica. Este foarte important ca implicatiile cetatenilor in astfel de decizii sa se faca conform legii in vigoare!
Mentionez ca fiecare decizie de asemenea anvergura este de mare responsabilitate, cu atat mai mult in aceasta perioada. In functie de aceste decizii se poate asigurata sau nu sanatatea si securitatea satmarenilor. De aceea faca apel atat la executivul primariei cat si la toti membrii Consiliului Local de a analiza aceasta oportunitate mai mult ca niciodata.
Rugam pe aceasta cale, intreaga conducere a Municipiului si a Judetului Satu Mare sa faca o prioritate din sanatatea si securitatea cetatenilor, si nu din contractarea unor credite. Prin urmare, solicit executivului si celor in masura sa faca toate eforturile necesare pentru achizitia de halate, combinezoane, masti si alte materiale de protectie necesare atat pentru cadrele medicale cat si pentru cetatenii satmareni, sa asigure achizitionarea (evident si cu ajutorul Consiliului Judetean), mai multor aparate de ventilatie si alte aparate necesare in spitalele noastre. De asemenea sa asigure cadrelor medicale cele mai bune conditii posibile pentru tratarea pacientilor si pentru a-i face cat mai putini vulnerabili. De asemenea, ar fi indicat sa gaseasca solutii pentru a gestiona problemele complexe din Centrele de ingrijire pentru vasnici si pentru persoanele mai vulnerabile in aceste momente.
Propunem scoaterea de pe ordine de zi sau amanarea acestui proiect pana la momentul in care starea de urgentă va înceta și de asemenea consideram ca resursele financiare trebuie folosite cumpătat astfel încât sa prevenim pericolul.”, a declarat Ciprian Craciun.Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

3 thoughts on “În prag de criză economică, primăria Satu Mare vrea să ia un împrumut de aproape 32 milioane euro

  1. Poate ne spun, tovarășii pesedei, după ce au golit visteria statului, din ce plm vor să constuiască podul peste Someș?!?

  2. Alooo nemernicilor va arde de investitii nu sa ne vindecam de covit 19??Nu gasesti in farmacii dezinfectant,masti,teste etc si voi cereti credit!Rusineeee!👹👿👺

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *