Cai cu greutate – Olah Mircea cucerește întreaga lume cu frumusețea cailor lui

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Rolul calului în gospodăria românilor s-a schimbat extraordinar de mult în ultimii 30 de ani, de când populația a avut acces tot mai mare la tractoare și utilaje, care au ajuns să înlocuiască animalele care făceau munca de pe câmp. Pentru o vreme numărul cailor a fost în scădere bruscă în județ, dar în ultimii ani tot mai multe persoane descoperă frumusețea acestui animal nobil și conectarea cu natura și cu rădăcinile, prin el.

Mircea Olah a fost mereu un om pasionat de cai, încă din copilărie, dar așa cum știe toată lumea, un cal înseamnă un cost și un moft, astfel că primul cal a reușit să și-l achiziționeze doar în 2005, după ce s-a mutat în localitatea Rușeni din comuna Păulești. De atunci numărul animalelor pe care le deține a tot crescut, calul fiind punctul principal de atracție din gospodărie. În prezent a ajuns să dețină 4 cai și un mânz, animalele sale fiind extrem de apreciate atât pentru eleganță cât și pentru statutul impunător pe care îl au.
„În prezent dețin 3 armăsari, toți autorizati pentru monta de către OJZ, doi fiind din rasa Greu Polonez și unul rasa Greu Belgian precum și o iapă din rasa Breton care are un mânz de 1 an.
Caii din rasele grele m-au fascinat tot timpul pentru formele deosebite ale trupului, masivitatea lor, agilitatea și nu în ultimul rând inteligenta lor.
Omal este un cal din rasa Greu polonez, cu origini foarte bune, fiind un mânz din campionul Poloniei, în vârstă de 6 ani, bun reproducător cu o masă musculară în jur de 1000 kg, gât puternic, piept deschis. Un cal masiv cu o inteligență aparte, impunător.


Batory un greu belgian de culoare neagra, foarte rari în rasa lui, cu încălțătură mare pe picioare, cu un trup bine proporționat, jucăuș și blând, cu gândire de copil, fiind produsul unui mare campion al Belgiei, valoare genetică deosebită și produși de excepție


Harnas tot greu polonez de 3.5 ani ca și particularități culoare neagră, gât masiv cu o agilitate și dexteritate de invidiat, un cal cu sânge cum zicem noi crescătorii de cai, care știe să își facă cunoscută prezența și să atragă privirile spectatorilor.


Tina este o iapă ciocolatie din rasa Breton, cu calități deosebite, culoarea, mersul foarte elegant pentru greutatea ei, inteligentă și cuminte.


Calimero un produs din Tina și Omal cu o culoare deosebită galbenă, în vârstă de 1 an, cu un corp masiv bine proporționat, jucăuș, cu capul în nori”. își prezintă Mircea caii, ca pe niște copii pe care îi are în grijă, deși sunt niște animale care cântăresc câteva tone împreună.

Valoarea acestor cai trece de 25.000 de euro, dar pentru crescătorul lor valoarea sentimentală o depășește mult pe cea financiară, motiv pentru care nici un efort nu este prea mare pentru caii săi, nici când vine vorba de munca depusă pentru ei, nici când vine vorba de sumele cheltuite pentru întreținerea lor. Toate sunt răsplătite de aprecierea pe care o primește din partea publicului atunci când îți prezintă caii la concursurile din județ și din țară la care participă cu ei.
Poze cu caii lui Mircea au apărut recent și în rândul iubitorilor de animale din Ungaria și Marea Britanie, cu toții apreciind frumusețea lor și faptul că sunt niște animale extrem de impunătoare.

În ceea ce înseamnă întreținere și îngrijirea lor nu pot să zic că este una ușoară, ținând cont de faptul că un cal consumă pe zi 20- 25 de kg de fân, lucernă și 5- 7 kg ovăz, făcând un mic calcul, undeva în jur de 40-50 RON pe zi cu toate ingredientele aferente.
Cât despre condițiile de cazare, am optat pentru boxe de 4 metri pe 5 metri, gândindu-mă la sănătatea lor. Toată munca necesară întreținerii lor, de la hrănit, la plimbat, la țesălat o facem noi, familia.”, mai povestește Mircea.
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *