Iubitorii de drumuții pe munte în zona Luna Șes trebuie să fie atenți : s-au semnalat urși în zona traseelor turistice

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Salvamontiștii sătmăreni informează sătmărenii amatori de drumeții pe munte în zona Luna Șes că zona a început să fie tot mai frecventată de urși, ca urmare a perioadei de liniște de mai bine de 2 luni în care zona nu a fost frecventată de turiști, iar urșii au putut astfel să își extindă zona de căutare de hrană.

„Din data de 15 mai 2020, restricțiile privind deplasarea pe munte în scop recreativ au fost ridicate și astfel a crescut semnificativ numărul persoanelor doritoare de relaxare și mișcare în inima naturii.
Pentru siguranța turiștilor, SPJ Salvamont aduce câteva precizări în legătură cu prezența urșilor din zona montană a județului Satu Mare, iar pentru protecția naturii față de om și a omului față de om, la fel aducem în fața comunității, pentru a lua atitudine, câteva imagini elocvente ale activității unei subspecii umane, care sabotează tot efortul autorităților și al persoanelor implicate în dezvoltarea turismului sătmărean.
Cu sprijinul lucrătorilor silvici, în cazul de făță a domnului pădurar Ștern Bogdan, căruia îi aduc mulțumiri pe acestă cale, aducem la cunoștința montaniarzilor următoarele recomandări:
• Deplasarea în zona montană să se facă doar pe potecile marcate, fără abateri (scurtături) de la traseul marcat
• În timpul deplasării pe poteci, mai ales când acestea traversează desișuri, sunt recomandate discuțiile cu voce ridicată pentru a ne face simțită prezența.
• Camparea să se facă în locuri deschise (poieni, fânațe) cunoscute și consacrate acestui scop
• Alimentele să fie păstrate pe cât posibil închise, mai ales peste noapte (potbagaj auto) sau agățate înalt în copac, sub nici-o formă în cort!
• Datorită restricțiilor de trafic impuse de pandemia Covid 19, timp de două luni a fost o liniște neobișnuită în zona montană, fapt pentru care și urșii și-au extins habitatul coborând aproape de zonele locuite
• Urșii din imagine sunt din arealul Luna Șes, ursoaica și cei doi pui fiind localizați în zona de creastă dintre Valea Talna și Valea Brada , iar exemplarul adult fiind observat într-un areal cuprins intre P-na Boroș-Cabana Boda-Muntele Mic-Triholmuri (practic bazinul hidrografic al Bradelor).
• Din informările primite de la pădurari și vânătorii negreșteni, urșii din zonă nu sunt agresivi, ei își văd de drumul lor și evită omul. O atenție sporită în acest sens, este legată de culegătorii de ciuperci!…care știm că umblă în liniște, în afara potecilor, căutând ciuperci la marginea și în interiorul desișurilor, acolo unde și probabilitatea de a da nas în nas cu ,,ursache” este cea mai mare.
• Să nu uităm că noi suntem oaspeți în habitatul lor, de aceea, pentru a ne bucura de o zi de drumeție de neuitat, trebuie să respectăm natura și legile ei, multe nescrise!„, anunță cei de la Salvamont
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

1 thought on “Iubitorii de drumuții pe munte în zona Luna Șes trebuie să fie atenți : s-au semnalat urși în zona traseelor turistice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *