Curaj nebun la 26 de ani! Adrian Bud și-a riscat toate economiile după 10 ani de Franța pe cultura de „aur roșu”
E cel mai scump ingredient din bucătăria internațională și nu sunt prea mulți bucătari care îl știu folosi, tocmai pentru că mare parte dintre ei nu au ajuns să lucreze cu acest ingredient în starea sa pură. Dar de anul acesta „aurul roșu” este prezent și în Satu Mare, datorită curajului unui tânăr de 26 de ani.
Curajosul se numește Adrian Bud, este un sătmărean din satul Drăgușeni, care în ultimii 10 ani a învățat și a muncit în Franța. Marea sa pasiunea i-a făcut cunoștință cu șofranul, „aurul roșu” de care vă vorbeam mai devreme iar acum a ajuns să îl cultive.
În Franța Adrian a fost patiser aproape 3 ani, după ce tot în Franța, țara deserturilor, a învățat patiseria, dar s-a decis să riște totul și să vină acasă.
„M-am săturat de demisolurile din Franța, acolo unde munceam. ”
„ Îmi doresc foarte mult să arăt că se poate și în România, că poți să faci ceva profitabil și de succes. De meserie sunt patisier, am făcut și școala în domeniu în Franta, iar timp de 2 ani și 8 ani am muncit în domeniu.
În agricultură nu am mare experiență ,am muncit doar de mic copil în grădina familiei, la plantatia de căpsuni.
Acum m-am întors in Romania sătul de demi-solurile parisiene în care munceam, dorind să mă regăsesc și să mă reapropii de natura am decis să înființez o cultură de șofran și una de căpșuni”, afirmă tânărul.
Odată decis că va porni pe acest drum, nu a mai stat să asculte gura lumii și sfaturile celor care îi transmiteau să se potolească, să aleagă altceva sau că este „nebun” că merge pe un drum pe care nu a mai mers nimeni, căci nu s-a mai auzit până acum de nimeni în această zonă de țară care să cultive șofran. Și a zis că dată tot riscă, să o facă la nivel mare, astfel că nu a început cu o cultură de probă, ci a riscat totul.
„Cei din jur m-au privit ca un nebun„
„De început am început recent, foarte recent, în 15 iulie am plantat, cu 2 săptămâni înainte de nuntă. Așa am început, cu muncă multă și tot așa continuăm. Finanțele au venit în totalitate din economiile mele. Suprafața e cam irelevantă la șofran pentru că depinde de cât de rar sau des se plantează buulbii.
Dar ce este relevant sunt bulbii de sofran. Am achizitionat 30.000 de bucăți. Mult, investiție mare, dar știam sigur că vreau să fac treaba asta.
Multi au spus că de ce nu m-am apucat cu mai puțin, cum de nu am încercat prima dată cu câteva sute-mii. Ce-i drept nici nu știam sigur cum va reacționa la clima noastră, la zonă, la pământ, nu știam multe.
Dar am riscat fiind sigur că e ceva ce vrem să facem.
Cei din jur m-au privit ca un „nebun“ de ce risc de așa ceva, necunoscut, de ce investiție în așa asta, de ce nu ceva mai comun, mai ales acuma cu pandemia”, mai explică tânărul agricultor.
Însă vorbele celor din jur nu l-au oprit din jur, iar acum are prima recoltă de șofran. Nu este mare, undeva la 100 de grame, dar este o cultură care îi dă speranță și încredere.
Obținerea șofranului nu este o treabă nici rapidă, nici ușoară, dar are și avantaje. Șofranul se recoltează în octombrie, acesta fiind de fapt stamina florilor care răsar din bulbii de șofran. Această stamină este pe urmă uscat, proces în care își pierde aproximativ 80% din greutate.
Dar Adrian nu are timp să se plictisească până se recoltează șofranul, pentru că a mai înființat și o plantație de căpșuni, care să îl țină ocupat primăvara, iar vara și iarna vrea să le dedice pasiunii lui celei mai mari, patiseria.
„Un kilogram de șofran – 25.000 euro„
„Bineinteles că nu voi renunța nici la pasiunea pentru prăjituri, dorind ca în viitorul apropiat să îmi înființez și un laborator de patiserie, îmbinând șofranul în viitoarele preparate
Ideea a fost că doream să am activitate tot timpul anului, în felul următor: primăvara plantația de căpșuni, toamna șofran, vara și iarna prajituri”, explică Adrian.
Revenind la șofran, agricultorul nu are încă mari planuri financiare din această afacere cu „aur roșu”
fiind la prima recoltă și testând piața, căci în România nici nu este un ingredient folosit la scară mare. Totuși, un gram de șofran se vinde în prezent cu 70 de lei iar calculele indică cifre frumoase de tot, dar Adrian rămâne cu picioarele pe pământ.
„Acuma avem cam 100 grame, cred, nu știu încă exact. Ținta principală este să ne fidelizăm clienții, să avem o bază la care să vindem anual. Bineînțeles că principalii clienți îi vedem ca fiind restaurantele de lux și pasionații de bucătărie.
Scopul meu este de 300-400 grame anual. După care vom vinde bulbii și nu ne vom mai extinde. Să sperăm că vom ajunge acolo.
Pretul pe gram este de 70 RON. Pare mult, când spunem pe gram, dar pentru producerea unui gram e nevoie de 200 flori, plus multă muncă și răbdare. Sună fascinant 25.000€ la kg, dar pentru a ajunge la un kg este cale extrem de lungă. Sunt puțini în Europa care să producă un kg.”, își explică tânărul planurile și viziunea.
Până va ajunge să aibă clienți fideli și să vândă tot șofranul produs, Adrian dorește să dezvolte rețete noi, atât de dulciuri cât și de mâncare, în care să introducă acest șofran. Ca și o idee de final, cu un gram de șofran aromatizați 150 de ceaiuri sau 40-50 de farfurii de mâncare.
Pe Adrian îl găsiți la nr de telefon: 0757377228 ca care puteti si comanda sau pe pagina de facebook a plantației lui „Șofran – Aurul Roșu”
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare