Cea mai mare prezență la vot în județ: 93,10%. Cele mai mici în Oaș
Codași am fost, codași suntem și la aceste alegeri, la nivel național. Nimeni și nimic se pare că nu îi poate mobiliza pe sătmăreni la urne pentru a-și exprima opinia politică cu privire la cei care ar trebui să le decidă soarta.
Bine, pe lângă acest lucru, numărul acela de peste 312.000 de alegători pe listele permanente este unul ireal, pentru că în județ nu există în acest moment atât de multe persoane cu drept de vot. Ultimul recensământ indica undeva la 330.000 de locuitori în județul Satu Mare, dar în acești locuitori sunt cuprinși și cei sub 18 ani, pe care dacă îi scădem din total coborâm deja cu numărul celor cu drept de vot sub 300.000 , la care trebuie să îi adăugăm pe cei care și-au stabilit reședința, cu acte, în altă țară, dar care niciodată nu au fost scoși de pe listele electorale permanente. Și în 10 ani, sunt destui.
De ce toate astea?
Pentru că posturile de deputați și senatori se împart fiecărui județ în funcție de populație, iar afișarea numărului real de alegători și de locuitori ai județului i-ar incomoda pe politicienii sătmăreni, care ar risca să piardă un post la București, dacă nu chiar două și ar face lupta mai grea pentru posturile rămase. Astfel, toți știu de această situație, dar toți tac, pentru că le este mai comod așa.
Revenind la prezența la urne, la aceste alegeri nu s-au mai atins procente de 100% sau peste, dar totuși secția de votare „model” a rămas aceeași, respectiv cea din Aciua, sat aparținător al comunei Pomi, unde prezența la vot a fost de 93.10%, cu o mulțime de alegători pe listele suplimentare.
Cu peste 70% se situează secția de votare de la Bicău, localitatea de baștină a candidatului de la ProRomânia, Octavian Petric.
Cea mai mică prezență la vot vine din Oaș, de fapt cam top cinci cele mai mici prezențe la vot vin din Oaș, iar explicația e simplă și se regăsește în partea cu lipsa modificării listelor electorale prin scoaterea celor care au domiciliul în străinătate. Încă suntem departe ca administrație să putem copia bazele de date ale țărilor străine pentru a le confrunta cu ale noastre și pentru a le actualiza pe ale noastre. Nici nu se poate, nici nu se vrea. Și nu e doar în județul Satu Mare, ci e la nivel de țară acest lucru.
Revenind, cea mai mică prezență la vot este de 11,98% în registrată la secția de votare din Mesteacăn, urmată de secții de votare cu procente între 13-14%, cum sunt cele din Trip și Târșolt, iar între 14 si 15% cele din Negrești, Bixad și Moișeni.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare