În câteva zile ne mai așteaptă o taxă – taxa pe ambalaj

HomeActualitate

În câteva zile ne mai așteaptă o taxă – taxa pe ambalaj

Guvernul vrea să stimuleze reciclarea deșeurilor de către consumatorii finali, după ce România este codașă la acest capitol în Europa. Taxa pe ambalaj

Primul Crăciun fără Didi Prodan. Fiul lui, Răzvan, a vorbit despre asta și despre cum e viața lui fără tată
Firma care execută lucrările la pod își bate joc de sătmăreni și „i se rupe” de ultimatumurile primăriei
“Fabrica de campioni” câștiga la orice competiție – se pregătesc la MMA dar sunt campioni și la Jiujitsu
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Guvernul vrea să stimuleze reciclarea deșeurilor de către consumatorii finali, după ce România este codașă la acest capitol în Europa. Taxa pe ambalaj se anunță să intre în vigoare în cel mai scurt timp.

“Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică. Luni (11 ianuarie, n.r.) am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri.

Marţi, o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi la sate (…)

În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea concepută Hotărârea de Guvern. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator“, a afirmat ministrul Mediului.

Potrivit lui Tanczos Barna, este “aproape imposibil să mergem la fiecare poluator, este imposibil să ajungi la fiecare om în parte care aruncă gunoaie în apă”, însă pot exista programe de prevenire şi controale făcute în comun de poliţia locală, Garda de Mediu, pentru prevenirea unor astfel de incidente.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!