Piața muncii din Satu Mare e în haos – ce spun experții

HomeActualitateReportaje

Piața muncii din Satu Mare e în haos – ce spun experții

Adecco este una dintre cele mai cunoscute firme de recrutare, având în jur de 15 sucursale în țară. În acest moment, Adecco România oferă servicii HR

Adrian Rus: „Nu vreau să comentez dacă am atins mingea cu mâna”
#50NEO este expusa la Patinoar în Satu Mare
Un smecheraș cu BMW a făcut accident după ce a fugit de poliție – a stăpânit „monstrul” doar câteva sute de metri
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Adecco este una dintre cele mai cunoscute firme de recrutare, având în jur de 15 sucursale în țară. În acest moment, Adecco România oferă servicii HR 360 de grade, începând cu studiile salariale care au ca scop furnizarea de informații exacte legate de piață și finalizând cu serviciile de outplacement.

Sergiu Rusu, este branch managerul firmei de recrutare Adecco din Satu Mare, și a acceptat provocarea noastră de a discuta despre piața forței de muncă din județul nostru.

*Cât de afectată a fost piața muncii pe timpul pandemiei?*

S.R.: Piața muncii locale a început să fie afectată încă din luna Martie 2020, când companiile s-au panicat mai mult decât era cazul și multe au intrat în criza sau blocaje. În timpul pandemiei, au fost domenii afectate aproape în totalitate, dar și domenii care au crescut exponențial (ex: automotive, Horeca – lockdown, Pharma, producția de alimente – au crescut). Unii dintre angajații domeniilor afectate  au migrat către domenii care au crescut, însă majoritatea angajaților afectați au fost incluși în șomaj tehnic sau disponibilizări.

*A crescut numărul de oameni care v-au solicitat pentru a-și găsi un loc de muncă?*

S.R.: Categoric a crescut numărul de oameni care și-au căutat un loc de muncă. Unele companii au apelat la soluțiile legale de a nu renunța la angajați prin introducerea lor în șomaj tehnic, alte companii „au profitat” de situație, disponibilizând din rândul angajaților mai puțin productivi, iar alte companii au încercat să se reorganizeze astfel încât să nu fie nevoiți să renunțe la angajaț. Iar în cele mai fericite cazuri au fost companiile care au crescut numărul angajaților odată cu instalarea pandemiei.

*În prezent, se mai fac angajări?*

S.R.: Se pare că acest început de an este mai dinamic în comparație cu anul trecut. Majoritatea companiilor care au înregistrat scăderi masive anul trecut, au început prin a face angajări în acest an. Companiile care fac angajări, sunt companii mari și medii care revin pe un trend ascendent.

*Care sunt domeniile de activitate care oferă locuri de muncă prin intermediul dumneavoastră?*

S.R.: Printre clienții noștri se află companii din următoarele domenii: automotive, producție de mobilier, producție mase plastice, componente electrice, FMCG, Retail, Pharma & Vet, Materiale de construcții, și multe alte companii.

*Sătmărenii apelează mai des la această metodă de recrutare sau încă se mai fac angajări prin afișe lipite pe geamurile firmelor sau în diverse locuri? *

S.R.: Dat fiind faptul că Adecco este prezent cu birou deschis în Satu Mare din 2007, putem spune că sunt foarte multe persoane care cunosc avantajele de a te angaja printr-o agentie de recrutare. Printre cele mai mari avantaje ar fi faptul că persoanele nu plătesc nici un comission către agenția de recrutare. Agenția de recrutare semnează contract de muncă legal cu angajații respectând și plătind contribuțiile către stat. Persoanele au posibilitatea de a-și găsi mai multe locuri de muncă la noi în funcție de experiența dobândită. Angajații sunt reprezentați de către consultanții noștri în fața angajatorilor, plata salariilor la timp, consultanță profesională în carieră, consulanță în conceperea de CV-uri, evaluare de personal, și multe altele.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!