Pandemia și statul în casă au redus numărul de consumatori de droguri din Satu Mare

Cele mai importante decizii în viața unui adolescent, în marea majoritate a cazurilor, se iau sub influența sau sub presiunea grupului și a anturajului pe care îl frecventează. Acest lucru a făcut ca mulți tineri liniștiți să ajungă să consume droguri, pentru a fi acceptați social. Ultimii ani au fost încărcați de activitate pentru cei de la Agenția Națională Antidrog, dar anul 2020 a venit cu o relaxare a activității.
Pandemia și statul în casă a redus extrem de mult fenomenul de consum de droguri în randul adolescenților, după cum ne afirmă cei de la ANA, „datorită măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei de SARSCOV2, numărul adolescenţilor/tinerilor consumatori de droguri care au ajuns la unitatea de primiri urgenţă şi a celor care au solicitat asistenţă sau au fost identificate şi referite spre centru de către alte instituţii abilitate, a scăzut faţă de anul 2019”.
Consumul de droguri a scăzut per ansamblu în rândul tuturor categoriilor, în județul Satu Mare, fiind vizibil un număr tot mai mic de consumatori și în rândul adulților în anul 2020.
În ultima perioadă, părinții sunt un mare ajutori pentru cei de la ANA, datorită faptului că sunt mult mai deschiși în a căuta şi solicita sprijin în cazurile în care au un copil care consumă droguri. „Această deschidere se datorează pe de o parte numeroaselor campanii de conştientizare şi sensibilizare pe care le-am desfăşurat de-a lungul anilor în rândul părinţilor, a cursurilor de formare a cadrelor didactice pentru a susţine sesiuni de informare cu părinţii pe tema drogurilor, iar pe de altă parte, faptului că serviciile de consiliere psihologică şi socială ale centrului sunt gratuite şi confindenţiale”, conform ANA.