O tânără sătmăreancă, manager de fermă, a primit 1,8 milioane de euro pentru cea mai modernă fermă de vite din România
Numele Maria Codrea nu mai este o noutate pentru sătmăreni, fiind o prezență constantă în mass media locală și națională în ultimii ani prin prisma activităților agricole pe care familia ei le întreprinde, căpșunii fiind cei care i-au ajutat „să scoată capul în lume”. Puțină lume știe că Maria a înființat în urmă cu doi ani propria intreprindere, cu domeniu agricol și a început creșterea vitelor, atât de lapte cât și de carne.
Anul trecut, în 2020, Maria de depus un proiect cu finanțare europeană, care a fost și aprobat, acesta fiind cel mai „scump” proiect aprobat în România, în valoare de 1,8 milioan de euro. Maria va înființa cu acești bani în următorii ani o fermă zootehnică modernă și tehnologizată, unde animalele vor fi hrănite de roboți și gunoiul vi fi eliminat prin sisteme automate. Toată ideea Mariei a pornit de la o vizită la o fermă de vaci din Belgia, unde aceasta a fost impresionată de gradul de tehnologizare, de curățenie și de faptul că nu a avut nevoie de cizme de gumă și îmbrăcăminte specială.
Acum câțiva ani am fost la Bruxelles într-o program de schimb de experiență și am văzut acolo, în Belgia, o fermă care mi-a plăcut extrem de mult. Am mers în costum și nu am mirosit a vacă. Atunci m-am gândit că mi-aș dori și eu să am o fermă modernă, prin care să merg îmbrăcată în costum. Însă decizia de a face o fermă zootehnică a fost una grea, dar acum doi ani am hotărât că este momentul pentru acea fermă modernă pe care am văzut-o în Europa. Avem cultura ecologică de lucernă, ne doream o construcție nouă, iar din cercetările pe care le-am efectuat a reieșit că există o cerere pentru carnea de vită ecologică. În plus, vacile de carne sunt mai ușor de îngrijit decât cele pentru lapte. Așa am decis pentru acest tip de fermă ce se va întinde pe 1,4 ha și în care vom crește vaci de carne în sistem ecologic” povestește Maria Codrea, pentru economica.net.
Investiția nu va presupune strict ferma, odată implementat proiectul, la Drăgușeni, acolo de unde este Maria, va exista hala pentru creșterea vacilor, un depozit pentru utilaje, un abator pentru sacrificare și un magazin de desfacere a produselor de carne. Tot proiectul vine în completarea activității familiei, care lucrează în prezent 400 hectare de teren, o bună parte din acesta fiind cultivat cu lucernă ecologică. Ținta proiectului este de a produce carne de vită bio, pentru care există o mare cerere pe piață.
Proiectul ar trebui să fie finalizat, din calculele antreprenoarei, până la sfârșitul anului 2022.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare