Clinica Gynoprax aduce fertilizarea in vitro la Satu Mare
Ideea o aveam de foarte mult timp, de peste 20 ani, încă de la începutul specializării de medic ginecolog. Este un domeniu fascinant, cu multe necunoscute încă pe plan mondial, sunt provocări ale medicinei de vârf cu evoluție spectaculoasă în ultimii ani. Creșterea numărului de cazuri care se adresează clinicii în ultimii ani pentru această patologie m-au determinat să modificăm structura clinicii în ideea creării acestui departament. Am înființat astfel un centru ultraperformant, cu dotare tehnică de ultimă generație, personal competent și dedicat, care poate soluționa o gamă foarte variată de cazuri. Clinica GYNOPRAX are deja un renume de peste 10 ani în domeniul obstetricii și ginecologiei, un număr mare de cazuri de cupluri infertile care erau direcționate spre alte clinici din țară, presupunând un disconfort major legat de pierderea de timp și costuri ridicate. Prin extinderea serviciilor oferite cu centrul de FIV eliminăm acest disconfort, acoperind totodată o zonă geografică extinsă (Maramureș, Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud), fiind prima clinică de FIV din nord-vestul României.
Pana nu demult astfel de centre erau foarte puține, cel mai apropiat fiind la Cluj Napoca. Foarte mulți pacienți apelau la centrele din Ungaria (Debrecen), unde existau compensări financiare și o preocupare mai veche decât în țara noastră pentru aceste cazuri. În ultima perioadă a crescut interesul pentru această patologie și în țara noastră, existând în momentul de față cam 20 clinici de FIV, majoritatea în Bucuresti și în centrele universitare. Important de reținut este modificarea în 2020 a legislației în ceea ce privește reproducerea umană asistată medical în România, prin alinierea la cerințele U.E., care impun standarde de calitate extrem de stricte în acest domeniu, pe care noi le-am implementat încă de la înființare înainte de obținerea autorizației de la Agenția Națională de Transplant. Astfel, inclusiv procedurile mai simple de asistare a reproducerii cum ar fi inseminarea intrauterin (I.U.I.) nu pot fi efectuate decât în clinici acreditate.
Costurile unei astfel de proceduri diferă în funcție de complexitatea acesteia, fiecare cuplu având scheme individualizate de investigații și tratament. Strict procedura de puncție, fertilizare și embriotransfer ajunge la costuri medii directe de aproximativ 2000 euro (media pe țară cam 3000 euro/procedura, în restul Europei depășind 5000 euro/procedura), la care se adaugă costurile investigațiilor premergătoare și a medicației individualizate.
Reproducerea umană asistată medical cuprinde foarte multe aspecte privind diagnosticul și tratamentul infertilității. Cele mai cunoscute tehnici sunt cele de inseminare intrauterina (I.U.I.) și cele de fertilizare in vitro (F.I.V.).
Procedura de inseminare intrauterina este, oarecum, o scurtătură în procesul natural de fertilizare. Pentru că omul intervine în acest proces o numim procedură artificială. Cu toate acestea fertilizarea, adică procesul prin care un spermatozoid fecundează un ovocit, are loc în mod natural in vivo înauntrul trompei uterine. Acest aspect este esențial fiindcă ne ajută să diferențiem din capul locului procedura de fertilizare in vitro, unde fertilizarea are loc in vitro, adică în afara corpului uman, în laboratorul de embriologie. În Clinica GYNOPRAX avem o vastă experiență în această procedură, primul copil obținut astfel s-a născut la noi în clinica în 2012!
Procesul de fertilizare in vitro (F.I.V.) este defapt o succesiune de proceduri complexe distincte și interdependente, prin care în esență se obțin unul sau mai mulți embrioni în laborator, care sunt ulterior transferați în uterul matern. Scopul acestor proceduri este de a obține o sarcină atunci când toate mijloacele naturale au fost epuizate. Prin aceste proceduri ovocitele sunt fecundate de spermatozoizi în afara corpului uman, adică „in vitro”. În urma fecundării, produsul de concepție va fi implantat în uter (embriotransfer). Pe scurt, cuprinde cateva etape:
- Stimularea ovariană controlată medicamentos. Această etapă presupune inițial o perioadă de inhibare ovariană medicamentoasă. Motivul acestei inhibări este acela de a preveni o ovulație precoce. Durata unei inhibări ovariene este, de regulă, 2 săptămâni. Ulterior se trece la stimularea ovariană propriu-zisă. Aceasta presupune, după cum indică și numele, stimularea ovarelor în producerea mai multor foliculi ovarieni. Stimularea se face prin administrarea unor injecții hormonale zilnice timp de câteva zile, începând din ziua 2-a a ciclului cu monitorizare ecografică si hormonală periodică pentru evaluarea răspunsului la tratament.
- Declanșarea ovulației. Presupune administrarea unui hormon pentru a pregăti ovocitele de recoltare. La aproximativ 36 ore după administrare se trece la recoltarea ovocitelor prin puncție ovariană.
- Recoltarea ovocitelor prin puncție transvaginală a ovarelor, procedura dureroasă care se efectuează în anestezie generală i-v, cu durată scurtă, sub 30 min.
- Prepararea spermei și fecundația. În funcție de calitatea și cantitatea spermatozoizilor se va opta pentru fecundația spontană sau pentru injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului (ICSI). În ICSI spermatozoizii sunt aleși în funcție de felul în care arată (morfologie) și felul în care se mișca (motilitate).
- Embrionii rezultați în urma fecundației in vitro sunt selectați, 1-2 din aceștia se pot transplanta în uter la 3-5 zile pe același ciclu, restul se pot conserva prin stocare în azot lichid (criostocare).
- Testul de sarcină precoce la 7-10 zile post ET se poate doza HCG, iar la 14 zile post ET se pozitivează și cel urinar.
Pentru mai multe detalii puteți vizita site-ul clinicii: www.gynoprax.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare