Care este cea mai mare pensie specială din România – Cifre exacte

Subiectul pensiilor speciale este pe buzele tuturor, de la guvernanți până la oamenii de rând, provocând dispute intense. Până în prezent s-a reușit eliminarea pensiilor speciale a parlamentarilor și se lucrează intens la eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, dar marea parte a banilor cheltuiți pentru aceste pensii speciale nu se află la aceste categorii, ci la altele.
În Romania se plătesc anual peste 183.000 de pensii speciale, care secătuiesc bugetul de stat, iar alți aproape 5 milioane de români sunt pensionari obișnuiti, care își duc traiul de la o lună la alta, în funcție de cum au contribuit la sistemul public de pensii.
Numărul pensionarilor speciali a fost scos la lumină anul trecut, când Curtea Constituțională, care urma să se pronunțe asupra constituționalității impozitării cu 85% specialilor, a solicitat tuturor instituțiilor care lucrează cu această categorie, o situație centralizată.
Cei 183.000 de beneficiari de venituri din pensii de serviciu și îndemnizații pentru limita de vârstă prevăzute în legi speciale, care se afau în plată la începutul acestui an, se împart la rândul lor în mai multe categorii, fiecare cu legea lui de funcționare. Numai în evidența Casei Naționale de Pensii Publice se află un număr de 9.527 de beneficiari de venituri din pensii de serviciu și îndemnizații pentru limita de vârstă prevăzute de legi speciale și grupați pe șase legi.
Cei mai favorizați sunt beneficiarii Legii nr.303/2004, respectiv judecători și procurori, în numar de 4.097. Pentru această categorie privilegiată, statul român plătește lunar de la buget 78,6 milioane de lei, ceea ce rezultă că în medie o pensie este de 19.221 de lei/lună. Se știe însă că cea mai mare pensie încasată în România depășește 78.000 de lei/luna, dar acestea sunt cazuri singurale.
Tot în evidențele Casei Naționale de Pensii se află beneficiarii Legii 83/2015, adică personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. În această categorie se încadrează 1.423 de persoane, care au la dispoziție un buget lunar de peste 16,1 milioane de lei, de aici rezultând că media unei pensii de servciu este de 11.336 de lei.
România mai are și 603 pensionari care au lucrat la Curtea de Conturi, cu lege specială și ei (Legea 7/2016), pentru care bugetul de stat suportă o plată lunară de 4,9 milioane de lei, adică 8.164 de lei/lună de căciulă.
În ordinea veniturilor, cea de a patra categorie de pensionari speciali pentru care bugetul de stat vine cu completări de sume este reprezentată de membrii corpului diplomatic și consular, 833 la număr, unde bugetul lunar pentru plata pensiilor este de 4,8 milioane de lei/lună, media pensiei fiind de 5.750 de. lei.
Boc le-a desființat, Ponta le-a reintrodus
Mai există 1,784 de pensionari din rândul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, adică grefierii, bugetul pentru ei fiind de 8,4 milioane de lei lunar, rezultând o pensie medie de 4.792 de lei.
Tot beneficiari de pensii de serviciu sunt foștii parlamentari, în număr de 790, care primesc în medie 4.765 de lei pentru activitatea pe care au depus-o la Camera Deputaților sau Senat, în funcție de numărul de mandate.
De menționat este faptul că în urmă cu zece ani, Guvernul Emil Boc a eliminat cinci din cele șase tipuri de pensii amintite pe care statul român le plătește în momentul de față, și au fost reintroduse în 2015 și în 2016 de PSD-ul condus de Ponta și Dragnea.
Cea mai numeroasă categorie a pensionarilor speciali sunt pensionarii Ministerului de Interne. Aceștia sunt în număr de peste 88.500 de persoane, iar cuantumul total al veniturilor obținute este de 3,650 miliarde de lei, adică o medie de 4.132. Aici, avantajați sunt ofițerii, care ajung chiar și la pensii de 10.000 de lei pe lună.
O altă categorie numeroasă este cea a pensionarilor Ministerului Apărării Naționale. România are 83.170 de pensionari MAPN, acestora plătindu-li-se drepturi de 3,4 miliarde de lei. În cazul lor, media pensiei este de 3.415 lei.
Chiar și Serviciul Român de Informații are o lege specială privind acordarea de pensii de serviciu, în Evidențele Casei Sectoriale a Serviciului existând 11.792 de beneficiari, cu un cuantum total al veniturilor de 59,5 milioane de lei, de unde rezultă o pensie medie de 5.040 de lei.
MApN si MAI, speciali la speciali
De pensiile militare beneficiază 4.205 de persoane. Aceste pensii aparțin altor structuri din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, respectiv Serviciul de Telecomunicații Speciale (1.392 persoane, cu o pensie medie de 5.748 lei); Serviciul de Protecție și Pază (1.095 de persoane, cu o pensie medie de 6.457 lei) și Serviciul de Informații Externe (1.718 persoane, cu o medie a pensiei lunare de 6218 lei).
Ministerul Afacerilor Interne a comunicat că are 10.190 de pensionari proveniți din rândul funcționarilor cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor (mediea pensiei- 3.552 lei); 188 de persoane din rândul foștilor angajați ai Serviciului de Informații Externe 884.682 lei (4705 lei pensia medie) și persoane provenite din rândul foștilor angajați ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, 498 la număr (4.097 de lei pensia medie).
Anul trecut, în luna decembrie, judecătorii CCR au decis că impozitarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, este neconstituțională.
După cum se poate observa, magistrații primesc cele mai mari pensii de serviciu, dublu, triplu sau de patru ori mai mult decât ceilalți beneficiari de legi speciale.
Ministrul Justitiei vrea corectarea pensiilor magistratilor
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a avut luni o intâlnire cu ministrul Muncii, Raluca Turcan și reprezentanți ai sistemului judiciar pe tema pensiilor magistraților și a afirmat că pensia nu poate depăși cuantumul unui salariu în niciun stat care funcționeaza pe principii sănătoase.
„Sunt recunoscute anumite probleme care există în legislație și care trebuie, aș pune eu, grabnic corectate. În cadrul acestei formule, într-un dialog absolut normal între Guvernul României, între ministerele care au legătură cu acest subiect și sistemul judiciar putem găsi aceste soluții. Conturăm principiile, în primul rând corectăm aceste situații. Recunoaștem faptul că în niciun stat care funcționează pe principii sănătoase nu poate pensia să depășească cuantumul salariului”, a declarat Stelian Ion la Ministerul Justiției.

