Concurs de dat de-a „ciocota”, un obicei care dispare cu fiecare an

Obiceiurile de Paște diferă de la zonă la zonă, chiar dacă vorbim de același județ, asta pentru că județul Satu Mare este unul extrem de mixt din punct de vedere al culturilor si etniilor.
Fiecare etnie cu traditia lor iar din acestea s-au creat traditii noi. Din păcate acestea dispar încetul cu încetul, odata cu plecarea la oraș a tinerilor.
In Unimat, comuna Acâș, obiceiul datului de-a „ciocota” a unit comunitatea locală de Paște in jurul bisericii. Atât la iesirea de la slujba de Înviere, care se săvârșește la 4 dimineața, cat si dupa Vecernia de duminica după masa, cand veneau și fii satului acasă, bărbații in special dar si copiii se adunau în fața bisericii pentru a se da de-a ciocota unii cu altii. Cel care rămânea cu oul întreg primea oul celui „învins” iar la final de „campionat” câștigători erau cei care aveau punga cu cele mai multe „trofee”
In rândul bărbaților era o adevărată competiție de orgoliu, aceștia alegându-si din timp ouăle, de la găinile cele mai „in putere” pentru a avea coaja mai plină de calciu si inclusiv mai puternice. Acestea se fierbeau controlat, un timp anume, pentru a nu afecta tăria coajei.
După masa, in centrul satului venea rândul tinerilor să se dueleze în datul de-a ciocota.

