Deputat Magyar Lorand, UDMR: „Noua strategie a Ministerului împotriva pestei porcine este inacceptabilă”
UDMR și-a pregătit propriul proiect în care s-a pus un mare accent pe protecția fermelor mici și a gospodăriilor.
Ministerul Agriculturii a emis un nou proiect de decret guvernamental de urgență pentru a opri răspândirea pestei porcine africane. Aceasta este cea de-a patra versiune, deoarece cele trei anterioare au fost retrase atât din cauza presiunii UDMR, cât și a altor organizații profesionale, încă înainte de a fi puse în aplicare. Cu mare probabilitate, aceeași soartă o va avea și această ultimă versiune.
”În elaborarea proiectului, ministerul, nici de data aceasta, nu s-a consultat cu cei implicați, mai mult, în multe cazuri, această ultimă versiune urmează ideile de bază ale proiectelor anterioare eșuate. Presa a observat detaliul conform căruia micii fermieri nu vor mai putea hrăni animalele cu reziduuri menajere, respectiv faptul că fermierul este obligat să își dezinfecteze încălțămintea de fiecare dată când intră în grajd. Dar, nici pe departe, nu aceste detalii prezintă cele mai mari probleme ale acestui proiect. Din păcate, noul concept ar face imposibilă munca micilor fermieri, deoarece aceștia nu ar putea să reproducă porcii sau să vândă animale doar în cazul în care își desfășoară activitatea ca persoană juridică”, a rezumat Magyar Lóránd, deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură în Camera Deputaților.
După cum am aflat de la deputatul sătmărean, chiar și el a lucrat la contrapropunerea UDMR, cu scopul de a dezvolta un concept bine gândit născut prin implicarea experților și bazat pe standardele de sănătate animală și un bun simț al omului de rând.
Propunerea UDMR include, de asemenea, interzicerea utilizării reziduurilor alimentare domestice în alimentația porcilor. Aceasta este o regulă standard în majoritatea țărilor europene și, într-adevăr, eficace împotriva răspândirii pestei porcine prin faptul că, spre exemplu, resturile de pâine coapte din grâu infectat nu ajunge în organismul animalelor.
”La drept vorbind, însă, principala sursă de hrană pentru porcii fermierilor nu sunt resturile menajere domestice, ci porumbul și furajele. Sunt de acord cu dezinfectarea învățămintelor, ceea ce figurează și în versiunea redactată de UDMR. Proiectul nostru, însă, este de partea gospodăriilor: fermierii ar putea crește porci (maxim 15 capete), respectiv, ar avea posibilitatea de își vinde animalele. În cazul în care pesta porcina ar apărea într-o fermă mică, doar zonele imediat învecinate ar fi carantinate. Unitățile industriale neafectate din zonă și-ar putea continua transportarea și comercializarea animalelor”, a spus Magyar Lóránd.
Potrivit deputatului Magyar Lóránd: ”Este important de menționat faptul că atât proiectul nostru, cât și cel controversat, elaborat de minister include și educarea fermierilor, respectiv monitorizarea și, eventual, penalizarea nerespectării prevederilor. Aceasta este singura cale de a controla răspândirea pestei porcine africane”.
După cum am aflat, potrivit specialiștilor, boala nu poate fi eradicată în țară, căci factorii cheie în această problemă nu sunt doar oamenii sau fermele familiale și unitățile industriale. Din păcate, mistreții sunt foarte eficienți în răspândirea bolii, iar mișcarea și starea lor de sănătatea nu pot fi monitorizate în mod adecvat. În procesul de prevenire, pe plan național, nu sunt optime, neapărat, metodele adoptate cu succes în alte țări europene, deoarece la noi, foarte multe gospodării dețin doar 3-4 capete, iar în foarte multe regiuni din țară, aceste animale sunt lăsate libere crescând astfel riscul infectării.
”Dorim să fie implementat un proiect durabil care să țină cont și de interesele gospodăriilor. Trebuie să prevenim implementarea unor legi care afectează în mod negativ fermierii, astfel, vom iniția noi dialoguri cu ministerul cu scopul de ne prezenta propriul proiect”, a concluzionat Magyar Lóránd.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare