Un focar de gripă aviară bate la granița județului – a fost confirmat în Ungaria, la 10 km de Satu Mare

DSVSA Satu – Mare, monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice, care reprezintă rezervorul natural de virus al Gripei Aviare, și colaborează permanent cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale (UAT), cu reprezentanții crescătorilor de păsări, și cei a asociațiilor ornitologice, realizând verificări permanente la nivelul tuturor tipurilor de unități – exploatații păsări profesionale și neprofesionale, unități de industrie alimentară din sectorul avicol, dar și acțiuni în comun cu structurile Ministerului Afacerilor Interne județene, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic. Toate acestea se datorează, creșterii riscului epizootic cu privire la gripa aviară înalt patogenă, care evoluează în statul vecin Ungaria și unde până în prezent au fost confirmate încă 6 focare secundare de boală, asociat cu depistarea la finele anului 2021, a unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, a cărui zonă de supraveghere, stabilită în conformitate cu prevederile Reg. 687/2020, cuprinde un număr de localități din județul Bihor, aflat în granița cu județul Satu – Mare. D.S.V.S.A. Satu – Mare, a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene. Conform Deciziei U.E. 53/2022, în Uniunea Europeană, evoluează HPAI – H5N1, cu focare primare sau secundare în : Belgia, Bulgaria, Germania, Franța, Danemarca, Cehia, Portugalia, Polonia, Țările de Jos, Italia, Ungaria, Suedia.
DSVSA Satu – Mare atenționează crescătorii de păsări din județ, că Ungaria a notificat în data de 18.01.2022 confirmarea a încă unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița României, lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Focarul a fost confirmat la o ferma comerciala de rate cu un efectiv de 37.462 capete.
Conform coordonatelor, în zona de supraveghere – 10 km, intra și localități de pe raza județului Satu Mare, respectiv: Oar, Traian, Boghiș, Dacia, Doba si Păulian.
În această perioadă, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

ULTIMELE ȘTIRI
Tășnadul își face AquaPark din fonduri europene - turismul în zonă va crește și mai mult
Pizzerie centrală de vânzare - acum puțin timp aveau toată atenția publică datorită unei promoții
Accident în centrul orașului Livada - se circulă cu dificultate
Comercianții sătmăreni se pot înscrie online pentru a avea stand la Zilele Orașului
Asociația Stea reia livrarea de coșuri de legume sănătoase pentru sătmăreni - vezi ce conțin
Incendiu de proporții în Satu Mare - fumul se vede de la kilometri distanță
Un soț agresiv i-a incendiat mașina soției, după ce înainte a bătut-o și a încălcat ordinul de prote...
De beat ce a fost, un sătmărean nu a mai putut ține mașina pe drum și s-a oprit în parapet
Apel pentru ajutorarea unei bătrâne ce trăiește în condiții inumane - s-a sacrificat pentru alții și...
Medima ajunge în Satu Mare: Cea de-a 24-a clinică din rețea aduce imagistica medicală de înaltă perf...
Opinie! Ce încurcă un nebun, 10 oameni normali se chinuie să descurce
Intervenție ISU pe pasarelă, pentru a da jos sticle lăsate de "Spiderman" noaptea trecută
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare