Ce poți face pentru a atinge obiectivele de business
Pentru a crește și deveni cât mai profitabilă, o afacere are nevoie de atingerea unor obiective. Iar această regulă este valabilă indiferent de domeniul de activitate. Programele de team building, trasarea sarcinilor pentru membrii echipei, monitorizarea evoluției periodice și adoptarea de măsuri, la nevoie, sunt acțiuni pe care le poți face pentru atingerea obiectivelor de business.
Ai avut în trecut probleme legate de atingerea obiectivelor? În acest caz, trebuie să te întrebi dacă obiectivele setate au fost realiste și măsurabile. De multe ori, din prea mult entuziasm, antreprenorii nu setează obiective realiste. Apoi, cât de pregătită sau sudată este echipa din spatele business-ului? Va fi imposibil să atingi obiectivele dorite fără o echipă/angajați. Iar angajații au nevoie de sprijin, încurajare și pregătire pentru a livra performanțele ce vor duce la atingerea obiectivelor.
Ai stabilit obiectivele de business?
Obiectivele sunt mai specifice decât intențiile (ceea ce ai dori sau ți-ar place să atingi). De aceea, trebuie să fie bine definite și ancorate în realitate. Nu seta obiective ambițioase, dar care sunt puțin probabil să fie atinse, pentru că vei demoraliza întreaga echipă și vei fi și tu dezamăgit(ă) dacă nu se ating.
Obiectivele pot fi legate de procese operaționale, producție sau nivelul de vânzări al companiei, astfel încât succesul să fie atins în final. Există o serie de atribute ce ar trebui respectate de către obiectivele setate:
– să fie specifice: să fie clar spre ce sunt focusate;
– să fie măsurabile: să permită măsurarea atingerii succesului sau eșecului;
– să fie realizabile: să fie în conformitate cu resursele și banii de care se dispun;
– să fie realiste: nu cere prea mult astfel încât sarcina să devină imposibilă;
– să aibă un termen: fiecare obiectiv ar trebui realizat într-un interval de timp dat.
Setarea obiectivelor la nivel de angajați
Motivul pentru care ai angajat oameni este pentru a putea crește business-ul și atinge obiective mai consistente. Iar asta înseamnă să îți responsabilizezi oamenii din echipă, prin trasarea de obiective la nivel de angajat/membru de echipă.
Cum te asiguri că fiecare angajat primește un obiectiv pe măsură și reușește să îl ducă la bun sfârșit? Aici ar fi de mare ajutor dacă ai știi care sunt abilitățile și calitățile fiecăruia. Un eveniment de team building ajută în acest sens, motivând oamenii să își dezvălui abilitățile dar și să se cunoască mai bine. Rezultatul este o echipă ce colaborează mai eficient, are încredere în membrii săi și obțin motivația de a atinge obiectivele setate.
Oferirea de feedback util și acționabil
Chiar dacă ai stabilit obiective pentru angajați, asta nu înseamnă că treaba e gata. Angajații sau oamenii din echipa ta trebuie să știe periodic unde se situează. Feedback-ul oferit periodic asigură că targetul personal este îndeplinit sau se acționează corespunzător asupra lui.
Ține ședințe periodic, în care faci public cum stau lucrurile la nivel de echipă și companie. Vezi dacă sunt angajați în urmă cu targetul lor, dacă au apărut probleme sau dificultăți și dacă nu se observă nici un fel de îmbunătățire în performanța angajaților.
Rolul managerului este să se asigure că angajații devin mai buni la muncă. Așa că menține o relație bună de colaborare cu aceștia, permițându-le să reflecteze asupra situației lor și purtând discuții atât în public, la ședințe, cât și în privat.
Fragmentează obiectivele mari
De multe ori, obiectivele setate par greu de atins. Pentru a-ți motiva echipa, fragmentează obiectivele în task-uri mai mici. Acestea vor părea mai ușor de atins. Dar nu uita să setezi și perioada în care acestea trebuie atinse, pentru a fi în grafic cu atingerea obiectivului principal.
Monitorizarea obiectivelor se face periodic și vizibil
Odată ce obiectivele au fost setate și toată lumea știe ce are de făcut, nu presupune că subiectul este închis. Toți membrii echipei sau angajații trebuie să aibă acces la evoluția obiectivelor setate. Trebuie să se știe cine a făcut ce și în ce stadiu se află. Astfel, se evită întârzieri și probleme neprevăzute.
Folosește informația obținută pentru a planifica obiectivele viitoare
Experiențele trecute, legate de setarea și atingerea obiectivelor, constituie informație prețioasă ce o poți folosi pentru viitoarele obiective. Ia datele colectate și vezi ce a funcționat, ce se poate îmbunătăți și ce să eviți, pentru că nu a dat roade. Fiecare proces prin care trece echipa și compania trebuie monitorizat, pentru că oferă date esențiale legate de eficacitatea strategiei adoptate și deciziilor luate.
Și nu uita să investești timp și resurse în dezvoltarea echipei și angajaților tăi. Când îți crești și consolidezi echipa, atingerea obiectivelor de business va mai ușoară. Ai programe de team building la dispoziție oricând dorești, team building-ul fiind cea mai bună alegere atunci când vrei să crești motivația și puterea de lucru a angajaților tăi.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare