Fast-food improvizat, fără autorizații, descoperit la Tășnad! A primit o amendă „babană”

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală și non animală cu respectarea strictă, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în zonele de acces în unități.
În urma acestor controale, au fost sancționate contravențional, 2 unități, cu amendă totală în valoare de 11.200 lei – 1 amendă contravențională, în valoare de – 10.000 lei – 1 Fast Food, din localitatea Tășnad, – pentru comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și fără respectarea condițiilor de igienă conform prevederilor legislației în vigoare și – 1 amendă contravențională, în valoare de – 1.200 lei, 1 Magazin alimentar, din localitatea Satu Mare – pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, privind condițiile de depozitare și comercializare a produselor alimentare.
În timpul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor și instrucțiunilor din Programul de supraveghere și control pentru anul 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentarea, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanți și alte substanțe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente și de pe suprafețe/ ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară.
