Sătmăreanul, prin adopție, care a dat banii și străinătatea, inclusiv Dubaiul, pentru viața de acasă și pentru a nu mai avea șefi

La cei 32 de ani ai săi, Claudiu poate spune că le-a făcut și le-a trăit pe toate. A muncit de tânăr, a cunoscut gustul banilor, i-a cheltuit apoi pe toți pe visul lui, a fost și sef, a fost și muncitor de rând. Dar niciodată nu s-a simțit mai împlinit ca acum, chiar dacă toată ziua e negru pe mâini de la cauciucurile cu care lucrează. Acesta are prima vulcanizare mobilă din județul Satu Mare.
Originar din Avrig, județul Sibiu, pe Claudiu Giupană, parcă și numele îi era predestinat, l-a adus iubirea la Satu Mare. A ajuns în județul nostru, ca șef al unei echipe de 14 oameni, sudori, în anul 2014, detașat de firma din Portugalia la care era angajat ca sudor și unde lucrase câțiva ani pe alte șantiere importante. Anterior, experiența lui profesională, începută pe la 17 ani, s-a format într-o vulcanizare auto în orașul natal.
În 2014 a fost primul contact al lui Claudiu cu județul Satu Mare, județ care avea să-i aducă atunci nu doar un loc de muncă ci și o poveste de dragoste. Doar că totul e până la bani, așa că personajul poveștii noastre a decis să lase firma din Portugalia și locul de muncă din județ, pentru Dubai. Nu pentru mult timp, căci a revenit în țară.
„Am revenit în țară, la iubita mea de atunci. Toți banii strânsi i-am folosit să îmi fac permisul pentru camion, iar când m-am văzut cu permisul în mână am plecat în Belgia, șofer, ca să încep o nouă viață”, ne povestește Claudiu.
După aproximativ un an a decis să revină din nou în România, la Satu Mare, unde cu un pix și o foaie, avea să înceapă proiectul „ să nu mai lucrez niciodată pentru altcineva”
„ Nu am știut pe ce drum să o apuc, dar ce știam 100% era că nu mai vreau să lucrez pentru altul și vreau să fiu acasă. În august 2017 am venit acasă cu ceva bănuți. Aveam nevoie și de mașină mică pentru că nu aveam, dar voiam să-mi fac și vulcanizare. Asa că m-am pus la masă cu un pix și o foaie. Am bugetul x și vreau și masina mica și vulcanizare. Prioritatea mea era vulcanizarea.
Am cumpărat repede un microbuz și am început să-l echipez. Undeva pe la jumătatea lunii septembrie eram gata de muncă. După ce am terminat de echipat mașina mi-au mai ajuns banii și de un amârat de Golf 5.
In primul sezon de schimburi de anvelope vara – iarnă, care ține de pe la jumătatea lunii octombrie până pe la jumătatea lui decembrie, nu am făcut foarte mulți bani pentru că lumea era sceptică de acest serviciu. Terminându-se bugetul am luat hotărârea ca în ianuarie să plec înapoi în Belgia, șofer, până prin aprilie. Am mai făcut ceva bani de trăit și am venit acasă cu forțe proaspete pentru sezonul de iarna – vară care abia ce începea. ”, povestește Claudiu Giupană
Sezonul al doilea a mers mai bine, dar nu suficient încât să își poată întreține familia, așa că Giupană a mai plecat o tură în Belgia să strângă bani de trăit, învățându-și cumnatul cum stă treaba cu anvelopele, în speranța că acesta va reuși să îi păstreze clienții formați până atunci, pe zona de Beltiug, unde el era stabilit.
A revenit cu forțe noi, cu o altă viziune asupra unei afaceri și a început să vizeze publicul din Satu Mare, mai înțelegător când vine vorba de astfel de servicii.
„In 2020 am luat hotărârea să mai fac o mașină și să vin chiar în oraș cu ea, pentru că cei mai mulți clienți erau în oraș și aveam potențial mai mare de creștere. Am venit cu chirie în oraș dar o mașină am lăsat-o în Beltiug. Deci practic sunt două puncte de plecare pentru echipa de vulcanizare mobila. In prezent lucrez la capacitate maxima cu ambele mașini”, afirmă Claudiu, mândru de efortul depus pentru a-și crește afacere, efort care însă l-a lăsat fără familie, pentru că dedica prea mult timp muncii și prea puțin partenerei.
Claudiu povestește că vulcanizarea mobilă nu este vreo invenție de-a lui, ci a văzut-o înainte la Sibiu, de unde s-a inspirat. Acum a ajuns să lucreze doar pe bază de programare, oferind oamenilor ceva cât de poate de scump în schimbul serviciului său: timp.
„Lucrez doar pe bază de programare, mai ales în sezoanele de schimburi de cauciucuri de iarnă sau vară. Pentru client e extrem de comod și economisește mult timp. Știe că în ziua stabilită, la ora stabilită, eu vin la el, unde stabilește el: acasă, la muncă, în fața unei cafenele și îi schimb cauciucurile, în timp ce el are tot timpul din lume să facă altceva, să își bea cafeaua, să aibă o întâlnire, să se joace cu copii. ”, își explică Giupană avantajul față de vulcanizările clasice.
