Izolația din fibre de lemn – o alternativă eficientă
Există o mulțime de motive să alegi izolația din fibre de lemn pentru construcția sau renovarea casei tale. Într-o lume plină de materiale artificiale, fibra de lemn este o alegere excelentă pentru cei care sunt mai atenți la materialele lor de construcție. Are aplicații în toată casa, de la izolarea pereților interni la acoperișuri și nu numai, și există în mai multe forme diferite, care îi conferă o mare versatilitate.
In cele ce urmează vom vedea ce este izolația din fibre de lemn, aplicațiile sale potențiale și modul în care se raportează la alternative.
Ce este izolația din fibre de lemn?
Izolația din fibre de lemn este o formă de material izolator realizat din deșeuri de lemn – rumeguș, așchii, deșeuri – din industria gaterului. Materia primă este lemnul de esență moale, netratat, care este descompus până la starea sa fibroasă înainte de a fi format în scânduri sau pilote de izolație naturală.
În unele cazuri, lipiciul va fi adăugat la fibre înainte de a fi presat în plăci, în altele, lipiciurile naturale din lemn sunt eliberate prin încălzire și presiune. În această etapă este tratat atât pentru a preveni atacul insectelor și rozătoarelor, cât și pentru a-l face rezistent la foc, deoarece se va carboniza mai degrabă decât să ardă.
Ce tipuri de izolație din fibre de lemn există?
Este disponibilă sub formă de plăci rigide, semirigide și ca pilote flexibile. Spre deosebire de alte materiale izolante, este disponibilă și ca placă rezistentă la intemperii, potrivită pentru acoperirea acoperișului sau pentru placarea exterioară a casei. Există și plăci care sunt gata să accepte tencuieli (var sau nisip și ciment) și pot fi folosite ca izolație exterioară a peretelui. Pe scurt, există opțiuni de fibre de lemn disponibile echivalente cu orice material artificial.
Unde se folosește izolația din fibre de lemn?
Există produse de izolare disponibile pentru fiecare nevoie, iar fibra de lemn poate fi utilizată pentru fiecare element, izolarea podelelor sau pereților și chiar izolarea unui acoperiș.
Ce grosime a izolației din fibre de lemn sunt disponibile?
În diferitele sale forme, fibra de lemn este disponibilă de la 30 mm la 300 mm grosime, cu trepte de 10 mm. Un perete cu cavitate cu 70 mm de izolație obișnuită ar avea o valoare U de 0,30 W/m2K. Atingerea aceleiași valori U ar avea nevoie de 100 mm de izolație din fibră de lemn. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că plăcile din fibre de lemn de 100 mm ar putea costa de două ori mai mult decât zolația cu spumă rigidă de 70 mm, însă eficiența celei dintâi este de necontestat.
Care sunt avantajele izolației cu fibre de lemn?
Avantajele sale sunt în mare parte legate de acreditările sale ecologice. Este un material durabil, reciclabil, compostabil, nu folosește substanțe chimice urâte și captează CO2 pe care copacul l-a absorbit în timp ce creștea. Și pe lângă faptul că este puternic, versatil și durabil, este și respirabil și stabil dimensional. Unele dintre materialele de izolare artificiale se pot micșora în timp, în unele cazuri până la 10% din dimensiunea lor originală, lăsând potențial puncte reci. Dar fibra de lemn nu este afectată în acest fel și își va păstra dimensiunea inițială.
Un alt avantaj îl reprezintă faptul că nu este nevoie de echipament de protecție sau îmbrăcăminte. Când vă uitați la modul de izolare a unui perete, de exemplu, acesta este instalat în același mod ca orice altă izolație, dar poate fi manipulat, tăiat și tratat totul fără a fi nevoie de ochelari de protecție, mască sau mănuși.
Dar poate unul dintre cele mai mari avantaje ale sale îl reprezintă, la momentul de față, faptul că izolația din fibră de lemn reprezintă cea mai bună alternativă, ce constă în eficientizarea consumului de enrgie care e o necesitate imediată, datorită costurilor actuale tot mai mari cu încălzirea.
De unde pot cumpăra izolație din fibre de lemn?
Printre principalii distribuitori de izolație din fibre de lemn se numără Izolatiinaturale.ro. Aici puteți găsi o gamă completă de materiale izolante pentru acoperișuri, podele, pereți și fațade într-o clădire nouă sau proiecte de reamenajare. Folosind produsele Steico veți reduce considerabil consumul de energie, exemple de calcule aratând că în timpul unei reamenajări cu produse STEICO sunt posibile economii de până la 80%.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare stomatologie satu mare