Povestea unuia dintre cele mai apreciate vinuri sătmărene, născut din pasiune

Vlad Jurchiș este unul dintre cei mai tineri sătmăreni implicați în lumea viticolă din județul Satu Mare și din România. Deși are un loc de muncă și alte pasiuni care îi ocupă o mare parte din timp, Vlad își găsește mereu energie și resurse să treacă pe la crama familiei pentru a da o mână de ajutor.
Crama Jurchiș are o poveste care nu seamănă cu alte povești ale afacerilor din domeniu, pentru că nu a luat naștere în urma unor calcule și planuri de afaceri, ci a crescut progreseiv, de la un an la altul, din pasiunea pe care familia a dezvoltat-o pentru vin și pentru creșterea calității acestuia. De la producția pentru consum propriu și până la producția pentru vânzare a fost cale lungă, bătătorită cu multă muncă și multe încercări, care au adus astăzi, pe mesele multor români, un vin de calitate.
Vlad Jurchis a acceptat să ne spună povestea cramei familiei sale.
Care e istoria familiei tale cu privire la viticultura si cum ai ajuns tu să te indragostesti de acest domeniu?
Povestea Cramei Jurchiş a început ca un hobby, în urmă cu 32 ani, în anul 1987, când tatăl meu Vasile Jurchiş, având meseria de inginer silvic, a fost repartizat în comuna Beltiug, comună şvăbească recunoscută ca importantă zonă viticolă. Conform tradiţiei, aici fiecare familie deţinea o plantaţie de vie şi o cramă tradiţională unde erau păstrate vinurile produse din viile de pe dealurile din apropiere. Anii au trecut şi dintr-un hobby al tatălui meu totul a devenit o adevărată afacere de familie. Fiind o afacere de familie, de mici copii atât eu, cât şi fratele meu Bogdan, alături de părinţii noştri, am muncit la vie şi apoi mai târziu şi la producţia vinului.
Dragostea mea fata de acest domeniu a inceput in momentul in care am invatat ca un vin bun se face cu suflet si daruire, acesta fiind un organism viu care rezoneaza la unison cu viticultorul si impartaseste prin aromele lui sentimentele si trairile transmise de catre creatorul sau, rezultand astfel implicarea trup si suflet in procesul de vinificatie, astfel reusind sa obtinem vinuri nobile apreciate de catre clientii nostri, care reveneau si a doua oara la crama noastra.
Cand ai dat drumul la cultura de vita de vie, ce suprafata era atunci, ce suprafata e acum?
Totul a inceput în urmă cu 35 ani, în anul 1987, de la o plantatie de 12 ari de viţă de vie iar in anul 2012 in urma accesarii fondurilor europene prin Programul Național de Sprijin în Sectorul Vitivinicol, respectiv programul de reconversie am ajuns sa detinem o suprafaţă de 5 hectare cultivată cu viţă-de-vie nobilă.
In ce cantitati ai produs la inceput și în ce cantităti produci acum?
La inceput, de pe cei 12 ari de vita de vie produceam undeva la 1000 l de vin, ajungand la o suprafata de 5 hectare care produce anual in jur de 25 mii de litri de vin nobil.
Ce soiuri de struguri ai in plantatie, ce tipuri de vinuri produci?
La Crama Jurchiş se găsesc o varietate de sortimente începand de la vinuri albe seci şi demiseci, Riesling de Rhin, Fetească Regală şi până la cele demidulci şi parfumate. Aici se regăsesc Traminer, Muscat Ottonel şi Chardonnay, vinuri rose demiseci din Pinot Noir şi Fetească Neagră, vinuri roşii demi seci Merlot, Fetească Neagră si Cabernet Sauvignon. Vinurile cramei au primit aprecieri la cel mai înalt nivel, fiind premiate pe plan local, judeţean dar şi naţional.
Ce părere ai despre educatia românilor cu privire la consumul de vin și potrivirea lui cu preparatele servite?
In urma feedback-ului primit de la clientii nostri, am remarcat faptul ca romanii au o educatie buna cu privire la consumul de vin, fiind obisnuiti cu standardul si calitatea ridicata din zona, acestia stiu sa aprecieze si sa identifice un vin de calitate, precum si asocierea culinara adecvata.
Poate judetul satu mare să ajungă un punct important pe harta viticolă a României?
Cu siguranta ca este si in prezent un punct important pe harta viticolă a Romaniei datorita solului din zona comunei Beltiug, care este unul acid si foarte favorabil pentru cultura vitei de vie, acesta ajungand sa contureze vinul in echilibru perfect dintre nivelul de acid si nivelul de zaharuri care este reteta unui vin de succes.
Putem vorbi si despre faptul ca, Comuna Beltiug este comuna din România cu cea mai mare densitate de crame pe cap de locuitor, aici se gasesc peste 370 de pivnite.
Ce planuri de viitor are Crama Jurchis, ce obiective atacati?
Devizul Cramei Jurchis este calitatea, aceasta este tot timpul pe primul loc in crama noastra. Dorim ca pe viitor sa ne perfectionam si mai mult in tainele vinului si sa reusim tot timpul sa aducem zambetul pe buzele clientilor nostri, sa ii surprindem de la an la an cu cea mai buna calitate, pe care o ofera natura si Dumnezeu.
