REPORTAJ! Cât de pregătite sunt autoritățile sătmărene în caz de cutremur – nu există analize de rism la seism, dar există planuri

Cutremurul recent care a pus la pământ două țări, Turcia și Siria a adus pe buzele tuturor aceeași întrebare: Oare câte clădiri ar pica la noi în oraș dacă ar fi un asemenea cutremur?
Ei bine, la întrebarea asta nu știe nimeni să răspundă, pentru că…. iar aici motivele sunt mai multe. În primul rând e nevoie de fonduri și de implicare pentru a cunoaște situația reală a clădirilor cu risc seismic ridicat, iar interes pentru asta nu există, atâta timp cât județul nostru nu se află într-o zonă în care se pot produce cutremure de mare amploare.
„În 2015 am trimis unităților administrativ teritoriale din județ o adresă prin care le-am solicitat să aloce fonduri pentru o astfel de analiză, de risc seismic al clădirilor. Este în atribuția lor să realizeze o astfel de analiză și mai apoi să aplice buline pe clădirile care sunt un pericol. Dar nu s-a întâmplat asta, răspunsurile primite atunci au fost că nu există fonduri pentru așa ceva”, ne-a transmis directorul ISC (Inspectoratul de stat în construcții), Angel Bustan
În aceste condiții, într-un caz puțin probabil de a avea loc un cutremur de o amploare cum a fost cel din Turcia, din birourile instituțiilor pe care le conduc, autoritățile nu ar ști către ce colț de județ să se îndrepte prima data sau înspre ce localitate să aloce cele mai multe forțe de salvare, asta pentru că nu există o situație clară a stării în care se află clădirile de pe raza primăriilor din județ.
Dat fiind faptul că în caz de cutremur cele mai riscuri sunt reprezentate de locuințele colective, respectiv blocuri, iar municipiului Satu Mare are cele mai multe astfel de clădiri, am discutat cu șeful Compartimentului pentru Situații de Urgență din Satu Mare, domnul Coțan. Acesta a recunoscut că în municipiul reședință de județ nu există o analiză de risc la seism a cutremurelor.
„Evaluarea clădirilor nu s-a făcut, asta și pentru că noi nu suntem într-o zonă de risc la cutremure de o mare amploare. Legea obligă la astfel de evaluari în zonele cu risc ridicat, cum sunt Vrancea, Bucureștiul. Există în schimb la nivel de municipiu un plan de intervenție în caz de seism. Este un plan aproximativ, în urma unor supoziții, pentru că fără un precedent nu se poate elabora un plan realist, structurat exact pe situația reală”a afirmat acesta.
Prin urmare, in cazul unui cutremul precum cel din Turcia, autoritățile din județul Satu Mare pot să acționeze după un plan bazat pe supoziții și pe baza exercițiilor care se realizează de către cei de la ISU. Cel mai recent astfel de exercițiu, fără ieșire pe teren, a avut loc în decembrie 2022.

