Spitalul Județean Satu Mare, în topul spitalelor din țară în care se dă șpagă. Consiliul Județean consideră că directorii au nevoie de stimulente

Cea mai recentă investigație a reporterului de la Recorder, Alex Nedea scoate în lumină o situație era cunoscută de toată lumea dar despre care nu vorbea nimeni: șpaga dată de sătmăreni la spital.
Ancheta jurnalistului se bazează pe informații adunate chiar de către STS, cei care, la externarea pacientului, îi trimit acestuia un chestionar, pe email sau prin sms, unde, printre altele, este chestionat și cu privire la șpagă, dacă i s-a cerut sau dacă a simțit nevoia să acorde pentru a primi îngrijirile medicale optime. În urma analizării răspunsurilor a pete 310.000 de români, rezultă că Spitalul Județean Satu Mare e în topul județelor din țară când vine vorba de dat șpagă personalului medical, cu un procent de pacienți care au dat atenții mai mare decât media națională.
Anul trecut media celor care au afirmat că li s-a cerut șpagă în spital, la nivel național, a fost 1,89%, o scădere masivă față de situația de acum 5 ani, când media națională depășea 3%. Totuși, dacă în unele spitale șpaga a dispărut, în spitalul din Satu Mare aceasta se păstrează la un nivel ridicat, aici procentul celor care au afirmat că li s-a cerut șpagă de către medici sau asistente fiind de 2,73%. De menționat este totuși că, din cele peste 400 de unități medicale de stat care au făcut obiectul studiului există unele în care procentul e de peste 8% dar și altele unde e de sub 1%. Aceasta nu este însă o scuză pentru situația de la Satu Mare.
În aceste condiții, în care medicii sunt lăsați să își facă de cap pe secțiile din spital, condiționând un act medical de primirea unui plic cu bani, conducerea Consiliului Județean tocmai a solicitat și a și primit vot favorabil, oferirea de bonusuri și prime pentru personalul din conducerea spitalului. Adică tocmai acele persoane care ar trebui să vegheze la buna desfășurare a activității medicilor și asupra bunăstării pacienților și accesului acestora la îngrijiri medicale de calitate, necondiționate. 300.000 lei este suma pe care personalul TESA din spital o va primi, ca bonusuri, în anul 2023, după ce aceștia s-au plâns că există diferențe mari intre veniturile lor și a medicilor.

