Tășnadul, singurul loc din județ care chiar face turism, nu doar vorbește despre el

Turismul este altceva decât ceea ce înțeleg mai marii județului când vine vorba de turism. Asta pentru că Biroul de Turism Cultural din subordinea Consiliului Județean nu prea face turism, ci doar plimbă niște copii pe la obiective turistice culturale din județ.
Însă turismul, dacă vrei să-l faci așa cum îl face Maramureșul, Bihorul sau orice alt județ ceva mai răsărit ca al nostru presupune să aduci oameni din afara județului care să își lase banii la tine în județ. Atât de simplu dar în același timp atât de complicat pentru cei care conduc soarta județului și au putere de decizie.
Singurii care țin sus ștacheta în ale turismului sunt cei de la Tășnad, acolo unde ștrandul termal este o atracție chiar și în acest sezon. Și e o atracție pentru copiii de școală gimnazială, duși de voie-de nevoie în excursii prin județ, ci e o atracție pentru oameni din alte județe, care vin să cheltuie banii aici: pe cazare, pe mâncare, pe intrare în ștrand, pe diverse obiecte de necesitate sau mofturi. Deci nu se iau banii de suc de la Gheorghiță din capătu satului, se baga în restaurant și pe urmă să îi dea restaurantul înapoi la Gheorghiță, că el e instalatorul stațiunii. Nu, se iau banii de la oameni din Sălaj, Cluj, Bistrița, Bihor și rămân aici, în județul Satu Mare.
Doar că în lipsa unei organizări și implicări, ștrandul din Tășnad este singura redută a turismului din județ care și reușește acest lucru, adică să facă turism pe bune, nu doar să vorbească despre el. Chiar și acum în martie, într-o zi de marți, în bazinul deschis în acest sezon, există oameni veniți din alte județe, oameni care cheltuie pentru relaxarea și fericirea lor, iar cei de la Tășnad știu să le ofere ceea ce-și doresc: gimnastică acvatică, cazări îngrijite, mese copioase.
Și acum închipuiți-vă că, în loc să stea doar 5 zile acei oameni pe la noi, căci mai mult e plictisitor, cineva cu putere de decizie și cu fonduri la dispozitie, ar gândi, pentru fiecare zonă turistică din județ, câte un traseu, câte ceva de vizitat, câte ceva de făcut, extra. Că n-are de unde ști doamna Veronica de la Beclean că noi avem și castel la Carei, pe care să-l vizitezi în 1-2 ore și că e la doar 20 de minute distanță. Sau că la mai puțin de o oră de mers cu mașian poate face o vizită la cramele de vinuri de la Beltiug și să aibă parte și de o degustare și chiar o masă de prânz la cramă.
Și câte ar mai fi…dar n-ai cui le spune.

