Fermierii sătmăreni nu se bazează pe vânzârile de Paște, ci dau mii de miei zilnic la export

Este sezonul mieilor, dar nu pentru consum, așa cum ar crede lumea, acum în prag de Paște, ci pentru export. Asta pentru că, crescătorii de oi din județul Satu Mare nu-și pun baza în cât vor vinde în aceste două săptămâni de Paștele Catolic și cel Ortodox la consumatorii din județ. Veniturile principale sunt cele venite de pe urma exportului mieilor în alte țări.
Conform lui Vasile Deac, bun cunoscător al pieței de profil, din județul Satu Mare pleacă zilnic, la export, mii de miei. Cele mai multe comenzi pentru miei vin din țările arabe, dar și din Italia, Belgia, Franța, în special țări cu importante comunități musulmane. Asta și pentru că, la noi în țară oamenii fug încă de carnea de miel și de cea de oaie, pe care nu o agreează pe mese, cu excepția sărbătorilor de Paște.
În județul Satu Mare carnea de oaie este cu atât mai puțin agreată, chiar și de Paște, obiceiurile culinare imprumutate de pe vremea imperiului austro-ungar, au adus șunca fiartă în prim plan. Cu toate acestea există încă, la nivel județean, crescători de oi care pun pe piață în fiecare an zeci de mii de miei, marea lor majoritate luând drumul exportului.
În momentul de față, mieii au ajuns la o greutate între 25 și 30 de kg, iar costul unui kg, „în viu” este de aproximativ 19 lei, direct la fermă. Există crescători care, în acest preț, prestează și partea de sacrificare și belire a mielului, astfel că sătmăreanul pleacă de la stână doar cu carcasa de miel și cu organele. Important de știut este că randamentul la miei este unul destul de mic, ca un exemplu, dacă un miel are 25 kg în viu, carcasa și organele sale vor cântări doar undeva la 12 kg.

