Liberalii sătmăreni sunt solidari cu fermierii – primul vinovat găsit este ministrul Daea. „Dacă agricultura moare, murim și noi”

Liderii liberali au organizat astăzi, încă înainte de finalizarea protestului fermierilor, o conferință de presa pe aceasta temă, solidarizand cu fermierii sătmăreni care au ieșit astăzi în strada.
Adrian Cozma a facut o radiografie a activității ministrului Daea pe tema care a umplut paharul fermierilor, importul de cereale din Ucraina, tema pe care acesta s-a dus nepregătit la Uniunea Europeană, afirma Adrian Cozma.
„Nu am putut sa rămânem nepăsători la revolta pe care o au fermierii. Înțelegem motivul protestului, este unul legitim și îndreptățit. Fermierii noștri sunt afectați de tranzitul cerealelor ucrainene și trebuie susținuți.
Un prim ajutor din partea UE a venit, în cuantum de 10 milioane de euro, dar acesta este insuficient. Președintele a ridicat problema în cadrul Comisiei Europene și s-a stabilit ca să existe o a doua transa de bani, în plus, pentru despăgubiri pentru fermierii romani. În acest moment este în analiza aceasta a doua transa.
Acest val de import de cereale din Ucraina afectează fermierii și trebuie găsite soluții. Premierul Ciucă alături de omologii din mai multe tari au semnat, printr-o scrisoare comuna, în care au solicitat o transa suplimentară pentru compensații și folosirea acestor bani pentru redirecționarea cerealelor din Ucraina către tarile din Africa.
Aceasta este doar o mica parte a problemelor cu care se confruntă fermierii. Nu putem sa nu constatam ca ministrul Daea e depășit de ceea ce înseamnă politica agricola comuna, am ajuns la 80% importuri pe acest segment, de la 20%, în ultimii 10 ani.
Sistemul de subvenții nu a fost regândit spre performanta și producție. Acum câteva zile a fost un nou strigat al fermierilor, cu referire la problemele reprezentate de importul de lapte în nord vestul tarii.
Ministrul Agriculturii și-a demonstrat astfel incapacitatea și limitele.
Ca să vă spun o părere proprie, acest ministru nu mai trebuie sa se regăsească în viitorul cabinet după ce va avea loc rotativa. Sper ca PSD sa își asume și sa realizeze dezastrul pe care ministrul Daea l-a realizat în rândul fermierilor.
Domnul Chilintan, un fermier și Valea Vinului a fost prezent la conferința de presă pentru a exemplifica problemele prin care fermierii satmareni trec, din lipsa unei strategii clare în acest domeniu.
„România nu are o strategie ferma în ceea c privește agricultura. Am o ferma mica, lucrez 130 de hectare de teren și am 120 de vaci de lapte. Media depășește 8000 litri de lapte, deci eu fac performanta.
Anul trecut, când am avut o seceta cruntă, Ministrul Agriculturii nu s-a gândit să vina să ne dea 2-3 bănuți, compensație.
Problema la lapte este, deși anul trecut a fost 2,5 lei litrul, ne-am scos costurile de producție, dar anul acesta procesatorii nu mai pot sa ne ofere acest preț, ca aduc în Ungaria și Polonia. Dar problema e ca aceste costuri reduse nu se găsesc și la raft.
Dacă nu avem o strategie corecta și concreta, noi, fermierii romani vom închide.
Cel mai dureros este acum, acest Ministru al Agriculturii este impotent. Dacă agricultura României va muri, vom muri și noi, ca nu putem sa mergem sa pastem, și nici sa ne hrănim cu gândaci. „, afirma fermierul Chilintan
Romeo Pop, subprefect, a fost mai practic în exemplificarea problemei, cu exemple concrete cu privire la preturile cerealelor și devalorizarea lor pe piață, ceea ce înseamnă pierderi pentru fermierii sătmăreni.
” Oricât am fi de empatici și de bine viitori, vis a vis de situația tarii vecine, când vine vorba despre propria persoana trebuie sa fim mai atenți și să empatizam cu producătorii noștri.
Au fost prezente la protest peste 300 de utilaje și peste 400 de oameni. Am discutat acolo cu foarte mulți fermieri, oameni simpli și muncitori care aduc plus valoare acestei tari. Oamenii au ajuns la protest din disperare, nu ca le face lor plăcere să stea în frig și sa cheltuie bani.
Undeva la 120 de tiruri treceau prin vama în 24 de ore, acum trec aproximativ 30 de tiruri încărcate cu produse agricole, zilnic. Sigur, ca UE, acordând acesta facilitate, de a nu plăți taxe vamale, s-a ajuns ca fermierii noștri sa stea cu produsele pe stoc și să nu le poată vinde.
Acum, la cea mai mare baza din Botiz, se oferă 1 leu la kilogramul de porumb, preț la care nu cred ca fermierii își acoperă costurile de producție. Rapiță, dacă se vindea ch 3,2 lei anul trecut, acum nu mai primesc mai mult de 2 lei.
La grâu, acum se oferă 1 lei la kilogram, dar la recoltare se oferea 1,65 lei, totul din cauza importului de cereale din Ucraina care au umplut piața”, afirma subprefectul

