Deputatul Magyar Lorand a depus un proiect de lege ce vine în sprijinul crescătorilor de porci
Efectivele de porci din România au scăzut dramatic în ultimele decenii, ajungând de la 12 milioane de animale în 1990, la 4,79 milioane în 2000, respectiv 700.000 în acest an. Datele sunt de la Institutul Național de Statistică.
Pesta porcină este motivul principal pentru care în ultimii trei ani, efectivele de animale au scăzut de 1,7 milioane la 700.000. Această boală a făcut, pe de o parte, multe ferme să aibă animale sacrificate în ultimii cinci ani. Practic, toate fermele mari au avut parte de cazuri de pestă porcină africană care au dus la sacrificări de zeci de mii de animale.
Numai anul trecut, din cauza pestei porcine africane au fost sacrificate peste 600.000 de animale.
Deputații UDMR Lóránd Magyar și Csaba Könczei au inițiat un proiect de lege, votat săptămâna aceasta în Camera Deputaților, pentru a veni în sprijinul crescătorilor de proci, mici sau mari, și de a preveni răspândirea pestei porcine .
Proiectul de lege care stabileşte cadrul legal pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane și NU limitează numărul porcilor din gospodării.
”Scopul nostru este de a sprijini creșterea porcilor și de a preveni răspândirea pestei porcine africane – acest lucru este facilitat de proiectul de lege elaborat de UDMR, care a fost votat joi în plenul Camerei Reprezentanților ca for decizional.”, a declarat deputatul Lóránd Magyar.
„Au apărut informaţii incorecte şi false, după ce Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de for decizional, legea elaborată de UDMR, care asigură un cadru legislativ pentru sprijinirea creşterii porcinelor şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Scopul UDMR este să asigure condiţii mai bune, mai sigure şi mai previzibile fermierilor, oferind un cadru legislativ pe termen lung. Iniţiativa legislativă nu îngreunează situaţia deţinătorilor de porcine, ci oferă o soluţie acestora. Legea votată ieri nu limitează numărul porcinelor deţinute în gospodării”, mai precizează parlamentarul sătmărean.
Conform legii, fermierii pot comercializa porcinele (pentru exploataţii non-comerciale) dacă deţin un certificat de producţie şi o autorizaţie de comercializare (pe care o pot solicita foarte simplu de la primărie dacă deţin animale înregistrate), dacă animalele lor sunt înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) şi sunt autorizate sanitar-veterinar”.
„Informaţia conform căreia legea iniţiată de UDMR ar interzice activitatea de reproducţie în gospodării este falsă, deoarece reproducţia se poate efectua doar prin însămânţare artificială, aşa cum s-a întâmplat şi până acum. În vederea combaterii pestei porcine africane, de acum, transportul porcinelor se poate efectua doar cu mijloace de transport înregistrate şi autorizate sanitar – veterinar şi pe baza unor documente de transport” – spune Magyar Lóránd.
Această reglementare a fost necesară deoarece răspândirea epidemiei se datorează în mare parte operatorilor care comercializează şi transportă animalele fără a fi verificaţi.
Iniţiativa legislativă adoptată va intra în vigoare după promulgarea de către Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 45 de zile de la această dată, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va elabora normele specifice în domeniul de activitate.
ULTIMELE ȘTIRI
Stiri Satu Mare